Kitekintő

Kényszerpihenőn a teljes prágai Škoda villanybusz flotta

Ideiglenesen kivonta a forgalomból a prágai DPP közlekedési társaság az összes Škoda E’ City 36BB villanybuszát, helyettük átmenetileg dízelbuszokat állítottak forgalomba a 154-es és 213-as jelzésű viszonylatokon.

A DPP közlése szerint a török Temsa Avenue Electron módosított karosszériáját használó és a Škoda Electric hajtásrendszerével szerelt elektromos autóbuszokat az elmúlt hetekben megjelenő, majd egyre inkább súlyosbodó mechanikai problémák miatt kellett kényszerpihenőre küldeni. A 14 darabos flottát február 21-én helyezte üzembe a társaság a főváros 154-es és 213-as jelű vonalán, s alig egy hónappal ezután, csütörtök délután vált szükségessé a járművek forgalomból történő kivonása annak érdekében, hogy a Škoda Electric és kocsik karosszériáját gyártó Temsa (amelyben a Škoda Electric anyacége, a PPF Group 2020 végén szerzett 50%-os tulajdonrészt), a garanciális javításokat el tudja végezni. Az autóbuszokat ezt követően a társaság fokozatosan visszaállítja a forgalomba.

Eddigi tapasztalatok

Az első Škoda E’City még tavaly érkezett meg a cseh fővárosba, amelyet a prágai utazók a homologizációs folyamat, a tesztfutások és a töltési infrastruktúra tesztelésének lezárulta után január közepén vehettek birtokba. A DPP nemrégiben a buszok üzemeltetésével kapcsolatban is megosztott néhány információt, ezek közül talán a legérdekesebb a járművek energiafogyasztása. A buszok a társaság adatai szerint a kényelmi segédüzemek (a légkondicionáló és a fűtés) bekapcsolása nélkül flottaszinten 1,3 kWh/kilométer átlagos energiafogyasztást produkálnak, ez klímával 1,8 kWh, fűtéssel pedig közel megduplázódik, 2,4 kWh kilométerenként. Emellett még további segédrendszerek is növelhetik az energiafogyasztást, de arra egyértelműen az utastér hűtésének-fűtésének van a legdrasztikusabb hatása. Bár a Škoda Electric eddig sem az energiatárolók gyártójáról, sem pedig azok kapacitásáról nem közölt részleteket; de vélhetően a svájci Leclanché 5 modulos, 275 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó akkupakkja került a kocsikba, amely a fentebb ismertetett fogyasztási adatok alapján átlagosan 120-150 kilométer hatótávolságot biztosít a prágai E’City-knek – ez egyébként megfelel a gyártó által garantált kilométereknek.

Külön érdekesség, hogy a Škoda E’City a buszra felszerelt kétpólusú áramszedőknek köszönhetően a meglévő földeletlen trolibusz infrastruktúra felsővezetékéből is képes áramhoz juttatni a fedélzeti, galvanikusan leválasztott töltőberendezését –  a busz tetején található DC/DC átalakító galvanikusan választja el egymástól a felsővezetéket és a jármű fedélzeti rendszerét, azaz a konverterben az elektromos energia átvitele elektromágneses indukció útján történik, így nincs közvetlen kapcsolat a fizikai vezetők között.

Címkék