Kitekintő

Utasforgalomban az első prágai Škoda E’City

Január 17-én, hétfőn debütált utasforgalomban Prága 213-as jelzésű viszonylatán a cseh főváros első Škoda E’City 36BB elektromos autóbusza. A Temsa módosított karosszériáját hasznosító típust a CZECHBUS 2021 szakkiállításon mutatta be tavaly a Škoda Transportation villamossági divíziója. A Škoda Electric saját fejlesztésű villamos hajtásrendszerével szerelt modellből 14 példányt vásárolt a cseh főváros közlekedési vállalata (Dopravní podnik hl. m. Prahy, DPP).

A flotta előfutára tavaly decemberben érkezett meg a DPP-hez, s most a homologizációs folyamat,  az utasok nélküli tesztfutások és a töltési infrastrukrúra tesztelésének lezárulta után a prágai utazók is birtokba vehetik a 14 darabos Škoda villanybusz-flotta első példányát. A széria hátralévő részének leszállítása is folyamatban van, a tervek szerint 2022 januárjában a fennmaradó  13 kocsi is megérkezik Prágába, ezt követően februártól a DPP megkezdi ezen járművek fokozatos forgalomba helyezését is. A 3002-es pályaszámú E’City az elkövetkezendő napokban a 213-as, a 154-es és 124-es számú vonalakon teljesít majd szolgálatot.

A prágai rendeltetésű E’City-k feltöltése hagyományos plug-in csatlakozón, illetve a buszokra felszerelt kétpólusú pantográfos áramszedőn keresztül is történhet, utóbbi a meglévő 600 V/750 V-os vontatási feszültségű trolibusz/villamos infrastruktúra felsővezetékéből is áramhoz juttathatja az autóbuszok fedélzeti, galvanikusan leválasztott töltőberendezését. A pantográfos töltéshez szükséges infrastruktúrát a Vršovice garázsban, illetve a Strašnická és a Želivského végállomásokon telepítették. A gyártó sem az energiatárolók gyártójáról, sem pedig a  kapacitásáról nem közölt részleteket; a vélhetően a svájci Leclanché cégtől származó akkupakkról egyelőre csupán annyit lehet tudni, hogy 100 kilométer hatótávot garantál a járműnek egyetlen feltöltéssel, s hogy az akkumulátorok 150 kW-os maximális töltési teljesítménnyel tölthetők.

A 12 095 mm hosszú, 19 tonna legnagyobb gördülő össztömegű autóbuszok utaskapacitása 69 fő, ebből a fedélzeten 28 főnek jut ülőhely. A kocsik mozgatását biztosító villanymotorról csak annyit árult el a gyártó, hogy egy 160 kW csúcsteljesítményű központi villamos vontatómotor került a buszokba, viszont a Škoda termékpalettája alapján valószínűsíthető, hogy a csehek jól ismert, 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkronmotorjáról van szó.

A környezetbarát járművek 14 darab dízelbuszt váltanak majd, s a DPP közlése szerint minden Škoda E’City várhatóan évente 60 ezer kilométert fog megtenni, a teljes flotta pedig évi körülbelül 252 ezer liter gázolajat takarít meg és 714 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a levegőbe. A közlekedési társaság az elkövetkezendő három évben további 100 darab elektromos autóbuszt tervez forgalomba állítani, a járművek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást még idén elindítaná a DPP.

Fotók: DPP – Petr Hejna

Címkék