Kitekintő

Temsa karosszériával kínálja trolibuszait a Škoda Electric

A jelek szerint hamarosan véget ér a Solaris és a Škoda Electric sokáig jól prosperáló együttműködése, legalábbis abban a formában, ahogyan az eddig működött. Mint ismert, a cseh gyártó anyacége 2020 végén megvásárolta a bajba jutott Temsa tulajdonjogának 50%-át, ezzel a török buszgyártó társtulajdonosává vált. Az üzlet, ami akár új helyzetet is teremthet az európai villany- és trolibusz piacon, jelentős átalakulásokat hozott a Škoda kínálatában, hiszen a Škoda Electric a partneri kötöttségeitől megszabadulva az immár házon belülinek számító török karosszériákat részesíti előnyben a más buszgyártókkal való kooperáció helyett.

Az akkumulátoros villanybuszok, illetve trolibuszok hajtástechnikáját szállító cseh gyártó elsőként a Temsa Avenue Electron villanybusz karosszériáját emelte át a törökök kínálatából, amelyet akkumulátoros elektromos buszként Škoda E’City kereskedelmi típusjelzéssel vezetett be az európai piacra, saját hajtásrendszerével szerelve, s némileg módosított kocsiszekrénnyel és designnal. A típusnak elsőként Prága szavazott bizalmat tavaly év elején; a cseh főváros 14 darabot vásárolt a Škoda villanybuszából, melyeket 2022 év elején állított forgalomba a Dopravní podnik hl. m. Prahy közlekedési társaság.

Következő lépésként a T’City 12 m, vagy a Škoda Electric hagyományos típusjelölési rendszerében Škoda 36 Tr néven forgalmazott trolibusszal bővül a gyártó zéró emissziós szóló termékpalettája. Bár a szóló T’City modellt még hivatalosan be sem mutatták, s a prototípus is csak nemrégiben készült el, 12 példány tavaly decemberben már gazdára talált, ugyanis a cseh cégóriás magyarországi leányvállalata, a Ganz-Škoda Electric már ezzel a típussal nyerte Ostrava 12+6 darabos trolibusz-tenderét – az első hat trolibuszt 2023 februárjáig, a következő hatot pedig 2023 márciusáig kell leszállítania a nyertes ajánlattevőnek.

Az új típusok, elsősorban a Škoda 36 Tr megjelenése egyelőre még nem jelenti azt, hogy a csehek végleg szakítanának a trolibusz-kínálatukat jelentős részben a Škodára építő külső karosszériagyártó partnereikkel – annál is inkább, hiszen a csuklós kategóriában a Temsa még nem tud alternatívát kínálni eddigi partnerei, elsősorban a Solaris 18 méteres karosszériájára -,  viszont a jövőben önálló piaci szereplőként, “saját” karosszériával kívánnak megmérkőzni a konkurenciával mind az akkumulátoros villanybuszok szegmensében, mind pedig a trolibusz-piacon, sőt, akár a hagyományos dízelmotoros, gázüzemű és hidrogén tüzelőanyag-cellás buszok között is. Ezt egyébként a portálunk érdeklődésére a gyártó is megerősítette, hozzátéve, hogy ha a piaci, vagy a megrendelői igények megkövetelik, továbbra is nyitottak az együttműködésre karosszériagyártó partnereikkel. Ezzel kapcsolatosan korábban a Solarist is megkérdeztük, a válaszuk hasonló volt.

A Temsa alapokra épülő Škoda T’Cityről konkrét műszaki információkat még nem lehet tudni, de vélhetően ebbe a típusba is a Škoda BlueDrive (IGBT) hajtásrendszerrel járó, 160 kW csúcsteljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú villamos vontatómotort építik, igény esetén önjáró üzemmódot biztosító lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátorcsomaggal.

Fotók: Škoda Electric

Címkék