Kitekintő

Újabb átcímkézett Temsa modell a Škoda kínálatában

Folytatja saját autóbusz-termékvonalának kiépítését a Temsa bázisán a Škoda Transportation: a távolsági szegmens után ezúttal a városi kategóriában is az előbbi gyártó egyik átemblémázott típusával jelenik meg a cseh nagyvállalat. A török származású dízelmotoros apróság Škoda D’City néven indul harcba, első lépésben a csehországi vásárlók kegyeiért.

A Temsából Škodává átlényegült típus első példánya a Škoda Electric plzeňi központjában

A Temsa tavaly októberben tető alá hozott részbeni felvásárlásával új lehetőségek nyíltak meg csehek előtt, amivel a jelek szerint élni is kívánnak, hiszen lépésről lépésre veszik át a török gyártó típusait a saját termékpalettájukra, amelynek legújabb eleme a D’City névre (át)keresztelt alacsony belépésű városi midibusz. A számítógépes grafikák formájában már korábban megszellőztetett D’Coach turistabuszhoz hasonlóan a most bemutatott legújabb Škoda autóbusz sem több egy egyszerű logócserénél: a prágai Žižkov TV-toronynál tartott premieren következetesen cseh termékként emlegetett jármű valójában a Temsa MD9 LE ikertestvére, és hozzá hasonlóan Törökországban, a Temsa adanai gyárában készül, bár az ügyfelek egyéni igényeihez a hivatalos narratíva szerint Plzeňben igazítják hozzá a buszokat. A 9536 mm hosszú, 2400 mm széles és 3132 mm magas, 30 vagy akár 36 üléssel is felszerelhető midibuszt jellegéből adódóan főként kanyargós belvárosi utcákra ajánlja a gyártó. A képek alapján egyszerű kidolgozású beltérrel rendelkező típust az angol és német szakmai szleng a „vajaskenyér”, azaz viszonylag egyszerű tömegtermék kategóriába sorolja – nem véletlen, hogy a sajtóbemutatón is nagyrészt ma már alapvetőnek számító felszereléseket, így például a térdeplő funkciót, a légkondicionálót, a tolatókamerát és a 32 kW teljesítményű fűtőrendszert emelte ki Martin Schlosser, a Škoda Electric értékesítési vezetője.

Eredeti hazájában háromajtós kivitelben is létezik a típus, így elméletileg ez a variáns is kérhető Škoda logóval is

A D’City mozgatásáról, akárcsak török eredetijének esetében, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású hathengeres, 6,7 literes, 250 lóerős (182 kW) Cummins ISB6.7 E6 dízelmotor gondoskodik – ez az erőforrás nagyobb teljesítményű változatban idehaza a Modulo M108 D-ből lehet ismerős -, amellyel a busz a gyártó szerint akár 100 km/h sebességgel is haladhat(na). A motor 982 Nm-es csúcsnyomatékát 6+1 fokozatú Allison automataváltó továbbítja a hátsó kerekekhez.

Funkcionális kialakítás és méretes lépcsőfokok jellemzik az utasteret

A Škoda Transportation gumikerekes divíziója az elmúlt fél évben minimális energiabefektetéssel jócskán kibővítette kínálatát, hiszen a különféle partnercégekkel kooperációban gyártott trolibuszok mellett hosszú évek után visszatértek a felhozatalba a dízelmotoros buszok is – igaz, ezek mindegyike a Temsa egy-egy típusával azonos. A frissen bemutatott D’City legelső példánya hamarosan országos bemutatókörútra indul a potenciális vevőnek számító cseh városokba, a tervek szerint több üzemeltetőnél is megfordul majd tesztüzemben. Az év végéig leszállításra kerül a cseh honvédelmi minisztérium által megrendelt legelső, hat darabos széria a távolsági D’Coach típusból is, ezen kívül D’Intercity néven egy helyközi jellegű modell is várható – utóbbi fantázianév minden bizonnyal a Temsa LD sorozatának tagjait jelöli majd a csehek kínálatában. Valamennyi típushoz teljes körű after-sales szolgáltatást is biztosít az ügyfeleknek a Škoda autóbuszos részlege.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Škoda Transportation

Címkék