Kitekintő

Már Plzeň utcáit járja a Škoda új fejlesztésű trolibusza

Hamarosan újabb, immár házon belülinek számító karosszériával lép az európai trolibusz piacra a Škoda Electric. A Temsával együttműködésben fejlesztett, T’City 12 m, vagy a Škoda Electric hagyományos típusjelölési rendszerében Škoda 36 Tr néven futó újdonság első prototípus példánya már meg is kezde a gyártó központjának otthont adó Plzeň (Pilsen) városában a típusjóváhagyáshoz szükséges próbafutásokat. A jármű önjáró képességgel is rendelkezik a beépített kisegítő akkumulátoros hajtásnak köszönhetően, de a T’City a jövőben elérhető lesz energiatároló nélküli kivitelben is.

A Škoda Transportation villamossági divíziója a Temsa Avenue Electron villanybusz karosszériáját megöröklő új típust a cég anyavállalata, a PPF Group által felerészben felvásárolt adanai székhelyű Temsával együttműködve fejlesztette ki, melynek szívét a már jól ismert Škoda BlueDrive (IGBT) hajtásrendszer és a vele járó, 160 kW csúcsteljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú villamos vontatómotor adja. Maga a prototípus jármű önjáró üzemmódban akár 15 kilométert is képes megtenni a felsővezetékes szakasz elhagyását követően a beépített lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátoraira hagyatkozva. A mostani tesztfutások alkalmával a gyártó vizsgálja a kocsi menettulajdonságait, emellett ellenőrzi a vezérlőrendszerek és szoftverek működését is. A gyártó tájékoztatása szerint az új trolibusz alapfelszereltsége nemcsak légkondicionálót, hanem korszerű utasinformációs és utasszámláló berendezést  is magába foglaló chech-in felszállórendszert is tartalmaz.

Tanya Altmann, a Škoda Group autóbusz divíziójának vezetője a homologizációs folyamathoz szükséges tesztek és az új típus piaci bevezetése kapcsán  elmondta, hogy hatalmas öröm a cégcsoportnak, hogy ismét saját karosszériával jelenhetnek meg a piacon. Kiemelte, hogy az elmúlt 86 évben több mint 14 500 trolibuszt szállítottak le ügyfeleiknek, és meggyőződése, hogy az új Škoda T’City ugyanolyan népszerű lesz mint korábbi termékeik.

A Škoda hosszú ideig nem állított elő autóbusz-karosszériát, így ennek hiányában más buszgyártókkal kényszerült kooperációra az elmúlt több mint másfél évtizedben, de  a török buszgyártó 50%-os tulajdonjogának felvásárlása jelentős átalakulásokat hozott a Škoda kínálatában; a Škoda Electric a partneri kötöttségeitől megszabadulva az immár a cégcsoporton belülről érkező török karosszériákat részesíti előnyben a más buszgyártókkal való kooperáció helyett, s a jövőben önálló piaci szereplőként kíván megmérkőzni a konkurenciával mind az akkumulátoros villanybuszok szegmensében, mind pedig a trolibusz-piacon, sőt, akár a hagyományos dízelmotoros, gázüzemű és hidrogén tüzelőanyag-cellás buszok között is.

Fotók: Škoda Group

Címkék