Kitekintő

Gigatendert ír ki a De Lijn: a flamand közszolgáltató 1250 villanybuszt szerezne be

Újabb nagyszabású villanybusz-tendert ír ki a Belgium flamand régiójának közösségi közlekedéséért felelős De Lijn: a villamosokat is üzemeltető állami közszolgáltató igazgató tanácsa a napokban jóváhagyta, hogy a közlekedési társaság összesen 1250 darab zéró emissziós autóbusz beszerzésére indítson közbeszerzési eljárást.

A mostani tenderkiírás immáron a második olyan pályázata lesz a közlekedési cégnek, melynek keretében nagyobb példányszámban szerezne be villanybuszokat; tavaly tavasszal a De Lijn legfeljebb 350 darab elektromos autóbusz megvásárlására hirdetett közbeszerzést, melynek viszonylag gyorsan, már decemberre eredménye született. A szállítás jogát két gyártó – mivel azt a pályázat szabályai szerint, a verseny ösztönzése érdekében nem lehetett csupán egyetlen ajánlattevőnek odaítélni – a Van Hool és a VDL nyerte el. A társaság első lépésben 60 darab 12 méteres elektromos buszt rendelt meg a flottából, 36 darab Van Hool A12-est és a 24 darab újgenerációs VDL Citea LF-122-t, a keretszerződésben szereplő 290 darabos opciós mennyiség lehívásáról pedig a későbbiekben dönt a társaság.

A De Lijn korábban még azt kommunikálta, hogy a vállalat 15 éven belül – a fentebb már említett 350 darabos mennyiséget is beleértve – 1000 villanybusz érkezésével számol, de a jelek szerint a társaság felgyorsítaná a klímasemlegesség elérése érdekében tett erőfeszítéseit, ugyanis újabb 1250 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt vásárolna opciós megállapodások keretében; a járműveket a majdani szerződéskötéseket követően legfeljebb 6 éven belül, szakaszosan hívnák le a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásától és a járműigényektől függően. Az elkövetkezendő években a járműbeszerzésekre előirányozott keretből elsőként az Euro 3-as és az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autóbuszait cserélné le a szolgáltató. Természetesen a teljes, több mint 2200 darabos flotta elektromos alapokra helyezése is napirenden van, ennek határidejét 2035-re tűzték ki.

Az öt szakaszból álló tárgyalásos közbeszerzés részeként 500 darab szóló, 500 darab csuklós, 75 darab 10 méteres és 75-75 darab, nagy befogadóképességű (valószínűsíthetően BRT kivitelű) csuklós és duplacsuklós villanybuszt szerezne be a De Lijn. Emellett 25 darab, legfeljebb 8,5 méteres elektromos midibusz beszerzését is elindítja a társaság egy külön pályázat keretében; ezeket a kocsikat 2023-ban, Brugge városában tervezik forgalomba állítani.

Címkék