Kitekintő

Van Hool villanybuszokat állít forgalomba a flamand De Lijn

Május 30-án a flamand kormány tulajdonában álló De Lijn közlekedési társaság megkezdi annak a 36 darabos Van Hool A12 elektromos flottának a forgalomba helyezését, amelyet még 2021 decemberében rendelt meg Belgium első számú buszgyártójától. A társaság első, nem alvállalkozók által üzemeltetett elektromos autóbuszai egy 350 darabos keretszerződés részeként érkeznek, amelynek teljesítési jogát két, Flandriában talán a legjobb piaci beágyazottsággal rendelkező buszgyártó, a Van Hool és a holland VDL nyerte el. A De Lijn első körben 36 darab A12-est rendelt a belga gyártótól és további 24 darab újgenerációs elektromos VDL Citea LF-122-t annak holland vetélytársától.

A De Lijn jelenleg egy közel 2200 darabos flottát üzemeltet, amelyet a jelenlegi céldátum szerint 2035-ig helyeznének tisztán elektromos alapokra. A társaság az elmúlt két évben összesen 1600 elektromos autóbuszra indított közbeszerzési eljárásokat, ebből 850 darab beszerzéséről már meg is születtek az opciós keretmegállapodások. A bevezetőben már említett 350 szóló kocsit a Van Hool-VDL páros, 500 darab csuklóst pedig némi meglepetésre az Iveco Bus szállíthat. Az elkövetkezendő években a járműbeszerzésekre előirányozott keretből elsőként az Euro 3-as és az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autóbuszait cserélné le a szolgáltató.

A De Lijn első körben a 36 darab új Van Hoolból négy kocsit állít forgalomba Limburg tartomány helyközi vonalain, Genk környékén, ahová további 16 példány érkezik majd az év végéig. A fennmaradó 16 darab A12-esen, valamint a 24 darab VDL Citea LF-122 villanybuszon a társaság nyugat-flandriai, kortrijki és a kelet-flandriai, destelbergeni és sint-niklaasi telephelyei osztoznak majd.

A De Lijn A12-esi a társaság közlése szerint legalább 220 kilométert képesek megtenni egyetlen feltöltéssel. Az energiatárolók kapacitásáról nincs hivatalos információ, ám annyit lehet tudni, hogy a 12,2 méteres buszokba az Akasol új fejlesztésű, a Mercedes-Benz eCitaróban is alkalmazott, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó AKASystem 9 AKM 150 CYC akkumoduljai kerülnek. A De Lijn által rendelt hosszváltozatba egyébként maximum öt egység építhető be, ami 490 kWh összkapacitást jelent. Az energiatárolók töltése plug-in eljárással történik, erről Heliox és Spie-Ekoenergetyka járműtelepi töltőberendezések gondoskodnak.

A kétajtós, 1-2-0 ajtókiosztású villanybuszokat fedélzeti kamerarendszerrel és digitális tükörhelyettesítő-rendszerrel is felszerelték. Mivel fontos szempont volt, hogy a buszok belső tere is „hívogató” legyen, ezért a járműveket elektromos működtetésű kerekesszékes-rámpával, LED-es utastéri világítással, fahatású padlóburkolattal, újrahasznosított műbőr üléshuzatokkal borított utasülésekkel és USB-töltőpontokkal szállította a gyártó.

Fotók: De Lijn

Címkék