Kitekintő

Bemutatta megújult Citea villanybusz-családját a VDL

A VDL ugyan látványtervek formájában már tavaly lerántotta a leplet a Citea típuscsalád legújabb generációjáról, az új nemzedéket fizikai valójában csak az idei InnoTrans 2022 szakkiállításon láthatja először a nagyközönség. A kizárólag elektromos hajtással piacra kerülő, ötféle karosszériával kínált termékvonal legfontosabb újítasaiként a padlóba integrált vontatási akkumulátorokat, az egy darabból álló kompozit oldalfalakat, az intelligens hőmenedzsmentet és légkondicionálót, valamint a kiemelkedően ergonomikus vezetőkörnyezetet említi a holland buszgyártó. Az utolsó csavarig megújult városi-elővárosi típuscsalád már a sorozatgyártás beindítása előtt mintegy 500 darabos rendelésállománnyal büszkélkedhetett. Az első ügyféljárművek átadása 2022 utolsó negyedévében várható.

A VDL  hat évig dolgozott a Citea sorozat új nemzedékének kifejlesztésén, amelynek során a fenntarthatósági szempontok messzemenőkig való figyelembe vétele mellett ügyeltek arra is, hogy ne csak a járművek üzemeltetése, hanem a gyártási folyamat is minél kisebb környezeti terheléssel járjon. Ennek megfelelően a sorozatgyártás egy vadonatúj építésű, CO2-semleges működésű üzemben zajlik a Roeselare-ban (Belgium), a VDL által korábban felvásárolt Jonckheere egykori gyárának területén. Nagy különbség az előző generációhoz képest, hogy az újat már kezdettől fogva elektromos hajtás köré tervezték, formaterv, anyagválasztás, műszaki felszereltség, kivitelezés stb. tekintetében egyaránt. A fejlesztés alappilléreit a tömegcsökkentés mellett a korszerű energiamenedzsment és klímaszabályzás, valamint az ergonomikus vezetőkörnyezet kialakítása jelentette. Az új Citea formatervét a holland Modyn stúdió jegyzi, amely már korábban is számos VDL busztípus stílusvilágának megalkotásában vett részt.

 

Az új Citea család egyik legfontosabb szerkezeti jellemzője az egyetlen darabból álló, saját fejlesztésű, újrahasznosítható kompozit műanyagból készült oldalfalak alkalmazása. Ez a megoldás amellett, hogy 15%-al könnyebb egy hagyományos, acél zártszelvényekből felépülő oldalváznál, a gyártó elmondása szerint javítja a jármű hőszigetelését, hozzájárul az alacsonyabb energiafogyasztás eléréséhez, és csökkenti a vibrációt is. A korábbi generációhoz képest 25%-os (sőt, télen 35%-os) teljes fogyasztáscsökkenést ígér VDL, ami a tömegcsökkentés és a dupla üvegezés mellett többek között a hajtáslánc, a fejlett klímaberendezés és az átgondolt aerodinamika jótékony hatásaiból tevődik össze.

A másik lényeges sajátosság, hogy a vontatási akkumulátorokat a padlóvázba integrálták, ami számos előnnyel jár. A jelentős tömeget képviselő akkumulátorok ily módon való elhelyezésének köszönhetően hihetetlenül alacsonyan van a típus súlypontja. Emellett, mivel kisebb terhelés nehezedik a tetőre, a karosszéria tömege is jelentősen csökkenthető, ez pedig pozitívan hat az utaskapacitásra. A padlóba illesztett energiatarolók másik előnye, hogy az új Citea gyakorlatilag padlófűtéssel rendelkezik az akkumulátorok hőtermelésének jóvoltából. Természetesen az akkuk által leadott hő nem elegendő a teljes utastér felfűtéséhez, viszont nagyban hozzájárul a jármű energiafelhasználásának csökkentéséhez. Az utastéri fűtés hőjének 60%-a a padló felől érkezik, amit egy saját fejlesztésű, többzónás hűtő-fűtő hőszivattyús rendszer egészít ki, ami szén-dioxid helyett az ipari hűtőberendezésekben is alkalmazott szerves propánt (R290) használja hűtőközegként, ami stabil, nem mérgező és nem károsítja a környezetet (viszont éghető és robbanásveszélyes – a szerk.). A VDL szerint rendszerük ezzel a megoldással 60%-al hatékonyabb, mint a mai hőszivattyúk.

Bár egy városi busznál azt gondolhatnánk, hogy nincs túl nagy jelentősége a jármű aerodinamikai tulajdonságainak, a VDL szerint ezek optimalizálása mégis nagymértékben hozzájárul az energiafogyasztás további csökkentéséhez. Éppen ezért az új Citea tetejének hátsó részén a légellenállás csökkentésére egy légterelőt helyezett el a gyártó, emellett pedig kerékjáratok is aerodinamikus dizájnt kaptak, csakúgy, mint a lágyan lekerekített sarkokkal és ívelt keretes szélvédővel ellátott homlokfal.

A VDL a berlini InnoTranson ebben az évben egy előszériás, 1-2-2 ajtóképletű, 12,2 méter hosszú alacsonypadlós szóló verziót állított ki, de a mindössze 3,19 méter magas Citea termékvonal a jövőben négyféle hosszváltozatban, öt különböző karosszériával lesz majd elérhető. A 12,2, 13,5 és 14,9 méter hosszú alacsony belépésű kivitelek (LE-122, LE-135 illetve LE-149, utóbbi háromtengelyes) és a most bemutatott teljes hosszban alacsonypadlós szóló variáns (LF-122) mellett 18,1 méter hosszú, alacsonypadlós csuklós kivitel (LF-181) is készül majd a típusból. A gyártásprogramban szereplő típusok mindegyike specifikálható M3/I (városi) és M3/II osztályú (elővárosi-helyközi) autóbuszként egyaránt, kivéve a csuklós, amelyet kimondottan városi felhasználásra ajánl a gyártó.

Végre konkrét adatokkal szolgált a VDL a beépíthető vontatási akkumulátorokról is. A 12,2 méteres alapváltozat 306 kWh összkapacitású, kizárólag a padlóba integrált akkuállománnyal rendelkezik, de a teljes kapacitás opcionálisan akár 490 kWh is lehet a tetőn elhelyezhető további moduloknak köszönhetően. A lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát alkalmazó, VDL High Energy fantázianevű akkumulátorokból 552 kWh-nyi kerülhet a 13,5 méteres LE (low entry) változatba, a háromtengelyes LE és a csuklós kivitelek járművezetői pedig 674 kWh-val gazdálkodhatnak. A villanymotorok a ZF-től érkeznek: az alacsonypadlósokban a ZF AxTrax AVE portálhídjába integrált, 2 x 125 kW csúcsteljesítményt leadó motorok, az alacsony belépésűekben pedig 300 kW csúcsteljesítményű,  ZF CeTrax központi aszinkron vontatómotor gondoskodik a közvetlen hajtásról.

A kizárólag a padlóban elhelyezett akkucsomaggal rendelkező 12,2 méteres alacsonypadlós verzió 110, az alacsony belépésű 12,2 méteres 105, a 13,5 méteres 89, a háromtengelyes pedig 138 fő befogadására alkalmas, a csuklós csúcsmodell fedélzetén pedig 153-an utazhatnak egyszerre – az opcionálisan kérhető akkupakkok beépítésével az utaskapacitás értelemszerűen csökken. Az új nemzedéknél jelentősen nőtt az egy feltöltéssel megtehető út hossza is: a gyártó nem kevesebb, mint 500-600, kedvezőtlen időjárási körülmények között pedig legalább 250 kilométeres hatótávot ígér a típuscsalád valamennyi tagjának esetében, a járművek teljes életciklusa során. Az energiatárolók feltöltése a hagyományos konnektoros töltési metódus mellett történhet felfelé nyíló, illetve inverz pantográfos (azaz a töltőoszlopról lenyíló) OppCharge gyorstöltéssel is.

A VDL napjainkban Európa tizenegy országában van jelen tisztán elektromos hajtású típusaival, az átadott járműveik száma mára meghaladta az 1300-at. A holland buszgyártó lokálisan emissziómentes buszai az öreg kontinens útjain naponta több mint 240 ezer kilométert teljesítenek, és a legelső Citea SLF-120 Electric bemutatása óta összesítve már több mint 200 millió megtett kilométert tudhatnak maguk mögött, ezzel pedig mostanáig csaknem 28 millió kg szén-dioxid kibocsátásától óvták meg közvetlen környezetüket. A VDL egyébként a portálunkon is rendszeresen szemlézett Chatrou CME Solutions legfrissebb statisztikája szerint 2022 első félévében piacvezető volt Európában a villanybuszos szegmensben. A holland gyártó januártól júliusig összesen 242 elektromos autóbuszt adott át, ami 13,7%-os piaci részesedésnek felel meg.

Fotók: VDL Bus & Coach

Címkék