Kitekintő

Újgenerációs NMC akkupakkot dob piacra az Akasol

A nemrégiben az amerikai BorgWarner tulajdonába került, vontatási akkumulátorokat fejlesztő német Akasol AG AKASystem 9 AKM 150 CYC néven újgenerációs NMC akkumulátorcsaládot vezet be a piacra: az Akasol lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkucsaládjának harmadik nemzedéke egyedülállóan nagy energiasűrűsségel rendelkezik, ami a gyártó szerint különösen alkalmassá teszi az energiatárolót a távolsági felhasználásra. Az Akasol még tavaly év végén mutatta be a gyáriak által csak “NMC 3”-ként emlegetett, továbbfejlesztett akkupakkját, melynek sorozatgyártásának megindítását 2023 év elején tervezik.

Az Akasol ultra nagy energiasűrűségű, nagy teljesítményű töltésre optimalizált, 148 Ah-ás NMC 3 akkumulátora modulonként 98 kWh névleges kapacitást biztosít, s az ígéretek szerint akár 50%-al megnöveli az elérhető hatótávolságot a piacon jelenleg megtalálható hasonló akkumulátor-rendszerekhez képest. Az új akkucsalád élettartama akár 4000 töltési ciklus is lehet. Az akkumulátor 1 C sebességet tölthető, ami azt jelenti, hogy az akku egy óra alatt teljesen feltölthető vagy kisüthető.  Az AKASystem 9 AKM 150 CYC energiasűrűsége meghaladja a 200 Wh/kg-ot, ami a gyártó szerint most a piacon elérhető legmagasabb energiasűrűség az NMC kémiájú akkumulátorok között.

Az akkumulátor-rendszer aktív víz-glikol (50-50%) keverékű  folyadékhűtéssel rendelkezik, amely az energiatároló hőszigetelésével együtt lehetővé teszi a Samsung SDI-től származó, 21700-as szabványos formátumú cilindrikus akkumulátorcellák ideális hőmérsékleti tartományban történő működését, optimalizálja a teljesítményt és növeli azok élettartamát. A rendszer kialakítása számos biztonsági funkciót is tartalmaz, ilyen például két különálló processzort is magába foglaló akkumulátor felügyeleti rendszer. Az AKASystem 9 AKM 150 CYC emellett IP67 és IP6K9K védelmi osztályú, magas szintű tűzvédelemmel rendelkezik, és az ISO 26262 ipari szabvány szerint lett kifejlesztve.

A Mercedes-Benz hidrogén üzemanyagcellás hatótáv-növelővel szerelt autóbusza, az eCitaro REX már az újgenerációs Akasol NMC vontatási akkumulátorcsomaggal debütál

Az új NMC modul befogadóméretei némileg különböznek az előző generációtól, még az NMC 2-es,  15 OEM 50 PRC, 254 kg-os modul 700 x 700 x 150 mm-es, addig a 9 AKM 150 CYC már 1720 × 700 × 300 mm-es paraméterekkel rendelkezik, súlya pedig 560 kilogramm.

Az új akkucsalád sorozatgyártása jövőre indul el a cég darmstadti Gigafactory 1 elnevezésű üzemében, viszont a Daimler eCitaro sorozatában már idén találkozhatunk a továbbfejlesztett NMC 3-as energiatárolóval; a Daimler Buses mannheimi eMobility Days sajtóeseményén – melyen szerkesztőségünk is részt vett – elhangzottak szerint a szóló eCitarokba akár 588, a csuklósokba pedig akár 686 kWh összkapacitású változat is kerülhet.

A címlapkép illusztráció. Fotók: Daimler Truck AG

Címkék