Kitekintő

Háttérbe szorulhat a lítium-metál-polimer akkutechnológia a Daimler kínálatában

Az Akasol harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorának megjelenésével akár el is tűnhet a Daimler Truck opciós kínálatából a korábban kifejezetten az egész napos zavartalan üzemet elváró fuvarozóknak kínált nagy energiasűrűségű és élettartamú, lítium-metál-polimer (LMP) kémiát használó akkumulátortechnológia. Bár a Daimler szerint az LMP energiatároló továbbra is elérhető lesz az elektromos eCitaro modellhez, azonban az NMC akkumulátortechnológia legújabb fejlesztései szükségtelenné teszik – az egyébként üzemeltetés szempontjából kissé körülményes  – a gyártó által előszeretettel csak szilárdtest-megoldásnak nevezett LMP technológia alkalmazását.

A Daimler az eCitaro csuklós változatának 2020-as piacra dobásával egyidőben tette elérhetővé kínálatában a francia Bolloré BlueSolutions lítium-metál-polimer kémiájú energiatárolóját, amelyet akkor nem titkoltan azért vett fel feláras listájára, mert ezzel igyekezte ledolgozni az akkor még a hatótáv tekintetében nem túl eget verő számokat produkáló másik akkumegoldás, az NMC akkumulátorok használatából eredő hátrányát. Időközben azonban a Daimler NMC akkujait biztosító Akasol legújabb fejlesztéseinek eredményeként befutott a piacra a német akkugyártó legújabb NMC akkumulátorcsaládja, amely főként a katódot alkotó kémiai elemek módosított arányának köszönhetően a korábbi első és második generációs NMC családokhoz képest jóval nagyobb – 200 Wh/kg-ot meghaladó -energiasűrűséggel rendelkezik, s már bőséges energiatárolási lehetőséget tud biztosítani az eCitaro modellnek. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy az LMP technológia, melynek egyik nagy előnye a nagy mennyiségű energiatárolási képességében rejlett, háttérbe szorulhat a Daimler kínálatában, s érdeklődés hiányában idővel akár el is tűnhet az opciós listáról.

A Daimler által alkalmazott Bolloré LMP akku renoméjának egyébként az utóbbi időben az esetleges cellazárlat miatti Daimler és Bolloré visszahívások sem tettek jót, sem a Daimler, sem pedig az üzemeltetők körében. Így nem meglepő, hogy az eddig az eCitaróikhoz ezt a megoldást választó fuvarozók is inkább már az újgenerációs NMC energiatárolókkal szerelt eCitarókkal bővítik flottájukat; eddig már több mint 300 NMC 3 akkumulátoros eCitarót rendeltek a Daimler ügyfelei.

A Bolloré BlueSolutions 63 kWh kapacitású LMP akkumoduljaiból a szóló és a csuklós verzióba is 7 darab (441 kWh) helyezhető el, amellyel legalább 200 kilométer hatótávolság érhető el a téli időszakban

A folyadék halmazállapotú elektrolitot nem tartalmazó LMP akkumulátor bár hosszú élettartammal, valamint nagy energiatárolóképességgel bír és esetében nincs szükség az akkumulátor szokásos hűtésére, hátránya viszont az NMC 3 akkuhoz képest, hogy mivel az áramot közvetítő ionok nem folyadékba, hanem szilárd fóliába vannak ágyazva, az energiatárolónak állandóan biztosítani kell a 80 °C-os üzemi hőmérsékletet, vagyis fűteni kell őket éjjel-nappal, álló helyzetben, töltéskor és kisütéskor egyaránt, hogy a töltés ne „fagyjon bele” az akkumulátorba. Az akkumulátorok hőmérsékletének fenntartásához tehát azokat folyamatosan töltőn kell tartani, máskülönben a fűtés energiafogyasztása miatt az akkupakk néhány nap alatt teljesen lemerül.

Az újgenerációs 98,3 kWh-ás NMC modulokból – amelyek egyenként 560 kg súlyúak, s egyetlen darab befoglaló méreteit tekintve két réginek felel meg – a szóló eCitarókba 6, a csuklósokba pedig akár 7 is elhelyezhető. Ezek a gyártó elmondása szerint mindkét kivitel esetében bármilyen időjárási, topográfiai és forgalmi viszonyok között garantálják a legalább 220 kilométeres hatótávot az akkumulátor teljes élettartama alatt (8 év).

Címkék