Kitekintő

Háttérbe szorulhat a lítium-metál-polimer akkutechnológia a Daimler kínálatában

Az Akasol harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorának megjelenésével akár el is tűnhet a Daimler Truck opciós kínálatából a korábban kifejezetten az egész napos zavartalan üzemet elváró fuvarozóknak kínált nagy energiasűrűségű és élettartamú, lítium-metál-polimer (LMP) kémiát használó akkumulátortechnológia. Bár a Daimler szerint az LMP energiatároló továbbra is elérhető lesz az elektromos eCitaro modellhez, azonban az NMC akkumulátortechnológia legújabb fejlesztései szükségtelenné teszik a gyártó által előszeretettel csak szilárdtest-megoldásnak nevezett – egyébként üzemeltetési szempontból kissé körülményes – LMP technológia alkalmazását.

A Daimler Buses a Mercedes-Benz eCitaro csuklós változatának 2020-as piacra dobásával egyidőben tette elérhetővé kínálatában a francia Bolloré BlueSolutions lítium-metál-polimer kémiájú energiatárolóját, amelyet akkor nem titkoltan azért vett fel feláras listájára, mert ezzel igyekezte ledolgozni az akkor még hatótáv tekintetében nem éppen eget verő számokat produkáló másik akkumegoldás, az NMC akkumulátorok használatából eredő hátrányát. Időközben azonban a Daimler villanbuszaiban (is) használt NMC akkumodulokat biztosító Akasol fejlesztéseinek eredményeként befutott a piacra a német akkugyártó legújabb NMC akkumulátorcsaládja, amely főként a katódot alkotó kémiai elemek módosított arányának köszönhetően a korábbi első és második generációs NMC családokhoz képest jóval nagyobb – 200 Wh/kg-ot meghaladó – energiasűrűséggel rendelkezik, és immár bőséges energiatárolási lehetőséget tud biztosítani az eCitaro modellnek. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy az LMP technológia, amelynek egyik nagy előnye a nagy energiatárolási képességében rejlett, háttérbe szorulhat a Daimler kínálatában, és érdeklődés hiányában idővel akár el is tűnhet az opciós listáról.

A szóban forgó Bolloré LMP-akku renoméjának egyébként az utóbbi időben az esetleges cellazárlat miatti Daimler és Bolloré visszahívások sem tettek jót, sem a Daimler, sem pedig az üzemeltetők körében. Így nem meglepő, hogy az eddig az eCitaróikhoz ezt a megoldást választó fuvarozók is inkább már az újgenerációs NMC energiatárolókkal szerelt eCitarókkal bővítik flottájukat; eddig már több mint 300 NMC 3 akkumulátoros eCitarót rendeltek a Daimler ügyfelei.

A Bolloré BlueSolutions 63 kWh kapacitású LMP akkumoduljaiból a szóló és a csuklós verzióba is 7 darab (441 kWh) helyezhető el, amellyel legalább 200 kilométer hatótávolság érhető el a téli időszakban

A folyadék halmazállapotú elektrolitot nem tartalmazó LMP akkumulátor bár hosszú élettartammal, valamint nagy energiatárolóképességgel bír és esetében nincs szükség az akkumulátor szokásos hűtésére, hátránya viszont az NMC 3 akkuhoz képest, hogy mivel az áramot közvetítő ionok nem folyadékba, hanem szilárd fóliába vannak ágyazva, az energiatárolónak állandóan biztosítani kell a 80 °C-os üzemi hőmérsékletet, vagyis fűteni kell őket éjjel-nappal, álló helyzetben, töltéskor és kisütéskor egyaránt, hogy a töltés ne „fagyjon bele” az akkumulátorba. Az akkumulátorok hőmérsékletének fenntartásához tehát azokat folyamatosan töltőn kell tartani, máskülönben a fűtés energiafogyasztása miatt az akkupakk néhány nap alatt teljesen lemerül.

Az újgenerációs 98,3 kWh-ás NMC modulokból – amelyek egyenként 560 kg súlyúak, s egyetlen darab befoglaló méreteit tekintve két réginek felel meg – a szóló eCitarókba 6, a csuklósokba pedig akár 7 is elhelyezhető. Ezek a gyártó elmondása szerint mindkét kivitel esetében bármilyen időjárási, topográfiai és forgalmi viszonyok között garantálják a legalább 220 kilométeres hatótávot az akkumulátor teljes élettartama alatt (8 év).

Címkék