Kitekintő

A barcelonai UITP kongresszuson mutatkozik be a Mercedes-Benz eCitaro fuel cell

A június 4. és 7. között Barcelonában megrendezésre kerülő idei UITP világkongresszuson (UITP Global Public Transport Summit 2023) tartja első hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel felszerelt sorozatgyártású busztípusának világpremierjét a Mercedes-Benz. A csillagos márka legfrissebb sajtóanyaga a korábban beharangozott, a Range Extender kifejezésből származó REX típusjelzés helyett egyszerűen fuel cell kiegészítő néven hivatkozik az újdonságra, amelyre júniustól már rendeléseket is felvesznek, és a tervek szerint a sorozatgyártása is ugyanebben a hónapban indul.

A Mercedes-Benz eCitaro típuscsalád legújabb tagjait a nagyobb hatótávot igénylő városi üzemeltetőknek ajánlja a Daimler Buses, aki szerint a fuel cell változat képes a belső égésű motorral szerelt városi busztípusok egy az egyben történő kiváltására, ugyanakkor ésszerűen egészíti ki a közlekedési társaságok kialakulóban lévő villanybusz-flottáit is. A gazdaságos üzemeltetést számításaik alapján az teszi lehetővé, hogy a hálózatból felvett elektromos töltőáram alapvetően olcsóbb a zöld forrásból származó hidrogéngáznál, így az energiaforrások arányának célszerű megválasztásával csökkenthető a hidrogénbuszok ma még jellemzően igen magas fenntartási költsége.

Bár az új termékvonal műszaki részletei várhatóan csak a júniusi premieren derülnek majd ki, a fontosabb adatokat már most nyilvánosságra hozták. Az üzemanyagcellás változat technikai alapját az eCitaro sorozat harmadik generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC 3) vontatási akkumulátorokkal szerelt változata adja, ám a hajtásrendszer itt egy 60 kW teljesítményű hidrogén tüzelőanyag-cella modullal egészül ki, amelyet egy korábbi bejelentés alapján a Toyota szállít. A szóló változat hatótávnövelős konfigurációban legfeljebb három akkumodullal szerelhető fel, ami 294 kWh összkapacitást jelent; a csuklós verzió négy ugyanilyen egységgel összesen 392 kWh villamos energiát képes tárolni. Már ebből látható, hogy a Mercedes-Benz mérnökei nem csak köztes energiatárolóként (pufferként) számolnak az akkumulátorokkal, hanem alapvetően ezek biztosítják majd a jármű energiaellátását, a hidrogéngáz pedig elsődleges energiahordozó szerep helyett inkább csak a hatótáv meghosszabbítására szolgál. A csillagos márka szerint a konstrukció előnye, hogy az üzemanyagcella így túlterhelés nélkül, mindig kedvező üzemállapotban működhet.

Az akkumulátorok töltésére kizárólag CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül lesz lehetőség, a pantográfos megoldásokat az üzemanyagcellás hajtáshoz nem párosítják – valószínűsíthetően a gáztartályok helyigénye és pozíciója miatt, bár a gyártó inkább a napközbeni rátöltés szükségtelenségével indokolja a döntést. A barcelonai UITP világkongresszuson bemutatásra kerülő háromajtós csuklós változat hivatalosan mintegy 350 kilométert képes megtenni a hat darab gáztartály egyszeri feltöltésével, fedélzetén pedig legfeljebb 128 személy szállítható.

Az új termékvonal a piacra lépés előtt számtalan funkcionális és tartóssági és teszten esett át. A hidrogéntartályok teljesítik az ENSZ-EGB 134-es előírás tűzvédelemre, hőállóságra és mechanikus behatással szembeni ellenállóképességre vonatkozó követelményeit, a tetőn elhelyezett tartályegység rögzítőrendszerét pedig rezgés- és ütközésvizsgálatnak vetették alá.  Az üzemanyagcella által előállított hulladékhőt hasznosító, új fejlesztésű termomenedzsment rendszert extrém magas és extrém alacsony hőmérsékleten egyaránt tesztelték, és a gyártó szerint valamennyi nyúzópróbát sikeresen teljesítette.

Fotók: Daimler Truck AG/Daimler Buses

Címkék