Kitekintő

Hivatalos képek: ilyen lesz az új VDL Citea

Hosszas beharangozás után közzétette az első egész alakos látványterveket a Citea sorozat következő generációjáról a VDL. Az utolsó csavarig megújult városi-elővárosi típuscsalád világpremierjét eredetileg az októberre tervezett brüsszeli Busworld Europe 2021 kiállításon tartották volna, ám annak kényszerű törlése után borítékolható volt, hogy a holland buszgyártó nem vár őszig a legfontosabb idei újdonságának leleplezésével. Mindazonáltal a mostani sajtókonferencia és a hozzá kiadott képek csak ízelítőként szolgálnak, nemzetközi seregszemle hiányában ugyanis a hollandok egy saját bemutatót terveznek novemberre, hogy minél többen – a szakmai érdeklődők, a sajtó képviselői és a potenciális vevők is – személyes tapasztalatot szerezhessenek a cég legújabb büszkeségével.

A gyári képek többségén a 12,2 méter hosszú alacsonypadlós szóló kivitel látható

A VDL marketingesei szerint a Citea sorozat új nemzedéke a holland buszgyártó kompromisszumoktól mentes válasza a holnap közösségi közlekedésének kihívásaira. A fejlesztés a fenntarthatósági szempontok messzemenőkig való figyelembe vételével történt, ügyelve rá, hogy ne csak a járművek üzemeltetése, hanem a gyártási folyamat is minél kisebb környezeti terheléssel járjon.

Bár a műszaki alapjellemzők nagy része már korábban napvilágot látott, az akkukapacitás és más részletek terén új információkkal is szolgáltak holland barátaink, a külső formaterv pedig most látható először teljes valójában. A megjelenés nagy vonalakban megőrizte az elődmodell karakterét, és a formabontó megoldásoktól is tartózkodik, így alapvetően konzervatívnak mondható, még úgy is, hogy gyakorlatilag az összes, manapság divatos designelemet felvonultatja. A VDL felirat a homlokfal közepéről a szélvédő alsó vonalához költözött át, erre rímel az embléma hátfali elhelyezése is. Az optikailag mélyre húzott övvonalat és a kerékjáratokat kihangsúlyozó műanyag elemeket már számos európai busztípuson láthattuk, mint ahogy a formaterv integráns részét képező, körbefutó tetőparaván sem számít eget rengető újításnak, bár az A-oszlopra való vizuális átvezetése egyedi vonásnak számít. A formatervezőknek (és az ötleteiket jóváhagyó döntéshozóknak) azért így is voltak merészebb húzásai, ilyen például az egyedi tervezésű LED-es lámpatestek alkalmazása, ami nem éppen olcsó mulatság, bár ennek ellenére újabban egyre több buszgyártó vállalja be városi típusok esetében is. Kifejezetten innovatív típusról lévén szó, a gyári látványterveken természetesen már kamerák helyettesítik a hagyományos visszapillantó tükröket.

A hátfal designja emlékeztet legjobban az előző nemzedékre, de a világítótestek itt már egyediek

Amint azt a VDL már korábban bejelentette, az új Citea négyféle hosszváltozatban, öt különböző karosszériával lesz elérhető, és kicsit egyszerűsítenek a típusjelöléseken is: a 12,2, 13,5 és 14,9 méter hosszú alacsony belépésű kivitelek (LE-122, LE-135 illetve LE-149, utóbbi háromtengelyes) mellett készül teljes hosszban alacsonypadlós verzió is ugyancsak 12,2 méteres hosszúsággal (LF-122), a paletta csúcsán pedig a 18,1 méter hosszú, alacsonypadlós csuklós kivitel (LF-181) áll majd. Közülük várhatóan az utóbbi két változat kerül a leghamarabb piacra, a hírek szerint a novemberre tervezett gyári sajtóbemutatón is ezeket a modelleket lehet majd élőben megcsodálni. A gyártásprogramban szereplő típusok mindegyikét a városi mellett elővárosi és regionális felhasználásra is ajánlja a gyártó, kivéve a csuklóst, amelyet kimondottan városi típusként pozicionálnak. Bár a VDL nem közölt képet minden egyes változatról, sokatmondó, hogy a padlókialakítást jelölő betűkettős elől eltűnt a kerékméretre utaló legelső betű, így elképzelhető, hogy a 19,5″-os „kiskerekű” futóművekre épülő LLE változatok a jövőben nem kapnak közvetlen utódot. Mindazonáltal rövid távon nincs szó a kínálat redukálásáról: ezen változatok gyártása egyelőre változatlan formában folytatódik, a termelést viszont 2022 első negyedévétől a VDL valkenswaard-i üzemébe (az egykori Bova-gyárba) helyezik át.

Csuklósból csak egyféle hosszváltozat készül, BRT-arculatos variánsról egyelőre nem esett szó

Ötletekből ötös

Az új Citea család egyik legfontosabb szerkezeti jellemzője az egyetlen darabból álló, saját fejlesztésű, újrahasznosítható kompozit műanyagból készült oldalfalak alkalmazása. Ennek számos előnyös tulajdonsága van: nem csak megszűri a kívülről érkező zajokat és csökkenti a vibrációt, de mintegy 15%-kal könnyebb is egy hagyományos, acél zártszelvényekből felépülő oldalváznál. Mivel a hőszigetelése is lényegesen jobb egy fémszerkezeténél (nincsenek hőhidak, ahol a meleg nyáron be-, télen pedig kiszökhetne), így az utasok általános komfortérzetét is javítja, miközben jelentősen hozzájárul az alacsonyabb energiafogyasztás eléréséhez. A standard felszereltség része kétrétegű hővédő oldalüvegezés is, ami a VDL számításai szerint további 10%-os energia-megtakarítást eredményez a még hatékonyabb hőszigetelésnek köszönhetően. Az előző generációhoz viszonyított teljes fogyasztáscsökkenést egyébként 25%-ra becsüli a gyártó, ami a dupla üvegezés mellett többek között a szofisztikált vezérlőszoftverekkel dolgozó hajtáslánc, a fejlett klímaberendezés, a már említett tömegcsökkentés és az átgondolt aerodinamika jótékony hatásaiból tevődik össze.

A másik sajátosságot a padlóvázba integrált, lapos vontatási akkumulátorok jelentik. Ez a megoldás az új Citeához hasonlóan már az alapoktól kezdve elektromos hajtásrendszer köré fejlesztett, nem kevésbé innovatív Ebusco 3.0 villanybuszon mutatkozott be, és várhatóan más buszgyártók újgenerációs modelljeinél is találkozunk majd vele az elkövetkezendő években. A jelentős tömeget képviselő akkumulátorok ily módon való elhelyezése nem csak korábban elképzelhetetlenül alacsony súlypontot, ezáltal stabilitást és jó vezethetőséget tesz lehetővé, de önmagában a súlyelosztás is kedvezőbb lehet, hiszen a mérnököknek nem kellett számolniuk olyan kötöttségekkel, mint a belső égésű erőforrás nagy mérete, viszonylag koncentrált tömege és adottnak tekinthető pozíciója. Mindazonáltal a hagyományos dízelmotorok száműzésével a VDL mindent egy lapra tesz fel a városi-elővárosi szegmensben, és bár a villanybuszok piaca valóban évről-évre rohamosan bővül, a konkurencia nagy része a normál dízelüzemű hajtásban is bőven lát még üzleti lehetőségeket.

Az elektromos hajtásmód terén már most is jelentős tapasztalat áll a VDL mérnökeinek rendelkezésére, a cég villanybuszai ugyanis 2013-as megjelenésük óta már több, mint 100 millió utaskilométert teljesítettek Európa-szerte. Az új nemzedéknél jelentősen nőtt az egy feltöltéssel megtehető út hossza is: a gyártó nem kevesebb, mint 500-600 kilométeres hatótávot ígér a típuscsalád valamennyi tagjának esetében, a járművek teljes életciklusa során. A 12,2 méteres szóló változat akár 490 kWh összkapacitású akkupakkal is rendelhető lesz, ami napi 24 órán át tartó folyamatos városi üzemre, vagy 100 kilométeres sugarú regionális viszonylatok kiszolgálásra is alkalmassá teszi a holland villanybuszokat. Az energiatárolók gyártóját ugyan hivatalosan nem nevezték meg, de egy tavalyi bejelentés szerint a jövőben a VDL elektromos típusainak akkumulátorait a CATL szállítja majd, így valószínűleg a kínai akkugyártó óriáscég lítium-vasfoszfát (LFP, avagy LiFePO4) kémiájú termékeiről lesz szó. A villanymotor(ok) beépítését, műszaki paramétereit és a beszállító személyét egyelőre szintén hallgatás övezi, mindenesetre a csuklós változat esetében a látványterveken megfigyelhető, feltűnően karcsú csuklószerkezet húzócsuklós kialakítást (azaz hajtott B-tengelyt) feltételez, ami éppen a elektromos típusok térnyerésével kezd ismét visszatérni a buszgyártásba.

A fentieken kívül a 2015-ben elkezdett fejlesztés alappilléreit a korszerű energiamenedzsment és klímaszabályzás, valamint az ergonomikus vezetőkörnyezet kialakítása jelentette. A gyári sajtóanyag szerint az új Citea többzónás hűtő-fűtő funkciót kap, ami a VDL saját fejlesztésű hőszivattyús rendszerén alapszik, és a beltér minden pontján kellemes hőmérsékletet biztosít. Az utastéri fűtés hőjének 60%-a a padló felől érkezik, a járművezetőnek pedig saját légbefúvós fűtőkészülék áll rendelkezésére, amellyel a fülke hőmérséklete 17 és 27 °C közötti értékre állítható be, függetlenül az utastér többi részétől.

A vezetőtér továbbgondolása egyébként is kardinális téma volt, hiszen olyan munkakörnyezetről van szó, ahol a járművezetők hosszú órákat töltenek el naponta. A VDL több tucat buszvezető bevonásával készült felmérését kiértékelve a tervezők javítottak az üléspozíción, a kormányoszlop az eddiginél tágabb határok között állítható, a kormányzáshoz immár kevesebb erő szükségeltetik, de a moduláris műszerfal és a megrendelő igényeire szabható pedálelrendezés is újdonságot jelent, miközben tárolóhelyekből is akad bőven a sofőrfülkében. Később további fejlesztések várhatók a jegyértékesítési és fizetési módok előkészítése és az autonóm vezetéstámogató rendszerek terén.

Nyugat-Európából, Nyugat-Európának

A VDL közismerten nagy hangsúlyt fektet a nyugat-európai buszgyártás fenntartására, sajtóközleményeiben rendszeresen ki is emeli, hogy a konkurensek többségével ellentétben nem költöztette Kelet-Európába vagy más, alacsony termelési költségekkel (bérekkel) kecsegtető országokba a termelést. Az új Citea környezetbarát karakteréhez illően a gyártás is méltó körülmények között zajlik majd a Roeselare-ban (Belgium) található néhai Jonckheere-gyár területén, egy vadonatúj építésű, várhatóan a jövő év végére elkészülő csarnokban, a tervek szerint CO2-semleges működéssel. A beszállított alkatrészek mintegy 80%-a nyugat-európai forrásból, a létesítmény 1250 kilométeres vonzáskörzetéből érkezik, elősegítve a helyi munkahelyek megőrzését, a rövidebb szállítási utak révén pedig a környezetszennyezés mértéke is kisebb lehet.  Ezen kívül a korábban már említett valkenswaard-i üzemben (Hollandia) is gyártják majd a típuscsalád tagjait, Heerenveenben viszont 2022 elejétől teljesen megszüntetik a buszgyártást, és mobil épületelemek készítésére állnak át a Van Wijnen céggel együttműködve.

Az új Citea elődjéhez hasonlóan főként a nyugati szolgáltatók választása lesz

Bár a nyugat-európai összeszerelés és az innovatív műszaki megoldások a jövőben sem teszik kategóriája legolcsóbb típusává a Citeát, a megcélzott tehetősebb üzemeltetői kör számára alighanem komoly vonzerőt jelentenek majd. Amint arról korábban már beszámoltunk, az új generáció legelső példánya a finnországi Lahti városában áll majd forgalomba több, mint egy tucat előző generációs elektromos Citea társaságában, a típus 32 darabos nullszériája pedig a Hermes busztársaság színeiben mutatkozik majd be Eindhovenben és környékén.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: VDL Bus & Coach 

Címkék