Kitekintő

Megérkezett a flamand De Lijn első elektromos busza

Belgium első számú buszgyártója leszállította annak a 36 darabos Van Hool A12 elektromos flottának az első tagját, amelyet a flamand kormány tulajdonában álló De Lijn közlekedési társaság rendelt meg még 2021 decemberében. Az autóbuszok egy 350 darabos keretszerződés részeként érkeznek, melynek teljesítési jogát két, Flandriában talán a legjobb piaci beágyazottsággal rendelkező buszgyártó, a Van Hool és a holland VDL nyerte el. A De Lijn első körben 36 darab A12-est rendelt a Belga gyártótól és 24 darab újgenerációs elektromos VDL Citea LF-122-t a VDL-től. A napokban átadott jármű érkezése mérföldkő a De Lijn történetében, hiszen a társaságnak ez az első állományba vett, nem alvállalkozók által üzemeltetett elektromos autóbusza.

A De Lijn leendő Van Hool A12 sorozatú villanybusz-flottájának műszaki tartalmáról viszonylag kevés információ áll rendelkezésre; az akkukapacitásuk nem is mert, viszont annyit lehet tudni, hogy a 12,2 méteres buszokba az Akasol 2021-ben bemutatott, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó, továbbfejlesztett AKASystem 9 AKM 150 CYC akkupakkja kerül – az ultranagy energiasűrűségű, egyenként 98 kWh névleges kapacitású és darabonként 560 kg tömegű modulokból a De Lijn által is rendelt hoszváltozatba maximum öt építhető be, ami 490 kWh összkapacitást jelent. A buszok mozgatásáról ZF AxTrax AVE 130 típusú kerékagy közeli motorokkal szerelt portálhíd gondoskodik, a folyadékhűtéses aszinkronmotorok csúcsteljesítménye 2×140 kW. Az energatárolók töltése plug-in történik, erről Heliox és Spie-Ekoenergetyka járműtelepi töltőberendezések gondoskodnak.

A kétajtós, 1-2-0 ajtókiosztású buszokat fedélzeti kamerarendszerrel, digitális tükörhelyettesítő-rendszerrel is felszerelik. Mivel fontos szempont volt, hogy a buszok belső tere is „hívogató” legyen, ezért a buszokat elektromos működtetésű kerekesszékes-rámpával, LED-es utastéri világítással, fahatású padlóburkolattal, újrahasznosított műbőr üléshuzatokkal borított utasülésekkel és USB-töltőpontokkal kell szállítania a gyártónak.

A De Lijn jelenleg egy közel 2200 darabos flottát üzemeltet, ennek elektromos alapokra helyezésének céldátumát 2035-re tűzték ki. A társaság az elmúlt két évben összesen 1600 elektromos autóbuszra indított közbeszerzési eljárásokat, s 850 darab beszerzéséről már meg is születtek az opciós keretmegállapodások; 350 szóló kocsit a már fentebb említett Van Hool-VDL páros, 500 darab csuklós pedig az Iveco szállíthat. Az elkövetkezendő években a járműbeszerzésekre előirányozott keretből elsőként az Euro 3-as és az Euro 4-es környezetvédelmi besorolású autóbuszait cserélné le a szolgáltató.

 

Címkék