Kitekintő

A Ganz-Škoda nevében szállít trolibuszokat Ostravába a Škoda Transportation

A jelek szerint hosszas huzavona után pont kerül a 12+6 darabos ostravai trolibusztender végére. A Dopravní podnik Ostrava (DPO) közlekedési társaság által meghirdetett eljárás végül az új fejlesztésnek számító Škoda 36 Tr típus győzelmét hozta – érdekesség, hogy a nyertes ajánlatban fővállalkozóként a cseh cégóriás magyarországi leányvállalata, a Ganz-Škoda Electric szerepel.

Ostravában mutatkozhat be elsőként az immár a török Temsa Avenue típuscsalád karosszériáját hasznosító új Škoda 36 Tr szóló trolibusz, miután a típus megnyerte a helyi közlekedési szolgáltató másodjára kiírt, többször is módosított, határidő-kitolásokkal és gyártói fellebbezésekkel is sújtott tenderét. A kereskedelmi kiadványokban Škoda T’City fantázianéven szereplő, 12 méter hosszú modellt hivatalosan még nem mutatták be, jelenleg a prototípus építése zajlik. Az első hat trolibuszt 2023 februárjáig, a következő hatot pedig 2023 márciusáig kell leszállítania a nyertes ajánlattevőnek. Az opciós mennyiséget jelentő további hat kocsit – amennyiben a DPO él a lehetőséggel – 2023 májusában kell átadni. Az ostravai rendeltetésű trolibuszok sajnos csak a fővállalkozó nevén keresztül kapcsolódnak a nagy múltú magyar céghez, maguknak a járműveknek információink szerint nem lesz magyar vonatkozása. Hat trolibusz beszerzését 85%-ban európai uniós forrásból, a fennmaradó mennyiséget saját zsebből finanszírozza a DPO.

A legelső formájában még 2019 közepén kiírt pályázat legújabb felvonásán ezúttal négy induló vett részt. A Škoda nem bízta a véletlenre a dolgot, és a magyar leányvállalatán kívül az általa tavaly nyáron (mellesleg éppen a DPO-tól) felvásárolt cseh Ekova Electric nevében is adott be ajánlatot, kihasználva, hogy a tender meghirdetésekor még nem volt a cég 100%-os tulajdonosa (az adásvételt 2020 júliusában hagyták jóvá, de a folyamat csak idén augusztusban zárult le). Siker esetén a trolibuszokat – cseh iparági értesülések szerint a Solaris karosszériás Škoda 26 Tr típust – már az időközben Škoda Ekova névre átkeresztelt új leányvállalat szállította volna, ám ez a pályázat végül az utolsó helyre került az értékelés során. A két Škoda-érdekeltségű indulón kívül a már a tender legelső, utóbb visszavont kiírásában is érdekelt Tram for Envi – az ukrán Bogdan céggel közös konzorciumban -, valamint az ugyancsak cseh SOR Libchavy vállalta a megmérettetést.

Az alulmaradt pályázók közül az Ekova többszörösen is érthető módon nem tiltakozott a végeredmény ellen, annál inkább megtette ezt a második helyre szorult SOR, amelynek már nem először gyűlik meg a baja a vele egyébként más pályázatokon szövetségben induló Škodával és annak nyomott árú ajánlataival. A SOR ráadásul a vételár szempontjából kedvezőbb ajánlatot adott be, csakhogy nem ez volt az egyetlen értékelési szempont, és a Ganz-Škoda Electric a garanciális időszak alatti alacsonyabb karbantartási költségekkel végül a maga javára fordította a versenyt. A SOR nem fogadta el a vereséget, és panaszt tett a cseh versenyvédelmi hivatalnál a karbantartásra megadott, véleményük szerint kirívóan alacsony ár miatt, ám a hatóság nem fogadta el az érvelésüket, és helyben hagyta a tender eredményét.

A címlapkép illusztráció, forrás: Temsa

Címkék