Kitekintő

A Škoda Group felvásárolta a villamosok, trolibuszok és metrók vontatási hajtásait gyártó Cegelecet

A villamosok, trolibuszok és metrók vontatási hajtásait, statikus átalakítóit, valamint fővezérlő rendszereit gyártó Cegelec és Európa egyik vezető trolibusz- és vasútijármű-gyártója, a Škoda Group nemrégiben még versenytársként álltak szemben egymással piacon, de a Škoda Group május 14-i bejelentése szerint mindez megváltozik, ugyanis a cégcsoport felvásárolta a 2010 óta a francia Vinci Energies csoport részeként működő, prágai székhelyű Cegelec részvényeinek 100%-át. A tulajdonosváltással együtt a céget is átnevezik, a Cegelec a jövőben Electric Components a.s. név alatt fog tovább működni a Škoda Group részeként.

A Cegelec több mint két évtizede, 2002-ben a lengyel Solarissal együttműködve lépett be a trolibusz-piacra. Bár a partnerség kezdetben gyümölcsözőnek bizonyult, a Solaris a közös sikerek ellenére 2008-ban mégis úgy döntött, hogy engedve a Škoda Electric közeledésének,  a versenytárs hajtásrendszerét részesíti előnyben. Ezt követően a Cegelec és a Solaris együttmüködése – egy-két üzletet leszámítva – gyakorlatilag megszűnt.

Salzburg egyik Cegelec hajtással szerelt MetroStyle dizájncsomagos Trollino 18-asa

Az elmúlt néhány évben azonban új lendületet kapott a Cegelec külső karosszálópartnerekkel történő összefogása, ami régóta nem látott versenyt hozott szűkebb régiónk, elsősorban Csehország trolibusz piacán. A cseh trolipiac az utóbbi öt évben alapvető átalakuláson ment keresztül, új trónkövetelők (közöttük a Cegelec is) igyekeztek ugyanis megtörni az addig többnyire egyedüli ajánlattevőként induló Škoda Group villamossági divíziójának dominanciáját.  A versenyhelyzet pozitív hozadéka az volt – legalábbis vásárlói oldalról -, hogy a közbeszerzéseken így elkezdett csökkenni az indulók által megajánlott vételár – ahogyan annak egy normálisan működő piacgazdaság esetében lennie is kell. A Cegelec a Škoda Grouptól egy időben függetlenedni kívánó SOR-ral fogott össze, s több tender teljesítési jogát is elnyerte Szlovákiában, Csehországban és hazánkban is. A két cég együttműködése azonban kérészéletű volt, ugyanis a korábban egymással szembe került Škoda Group és SOR vezetés tavalyelőtt ismét szorosabb szövetséget kötött. Ennek hátterében egyrészt a két cég tulajdonosi körének összefonódása áll, másrészt pedig egyelőre a Temsa karosszériás Škoda villanybuszok és trolibuszok szereplése sem igazán nevezhető sikersztorinak. A Škoda egyébként nem is kíván tovább próbálkozni a piacon a török felépítményes járművekkel és visszatér a külső karosszériagyártókkal való együttműködéshez – ezt erősíti a felmelegített SOR-Škoda szövetség is. A Cegelec ezt követően új partnerét a török Bozankayában találta meg, amellyel több tenderen is indult, s nemrégiben eredményesen pályázott Prága 70 darabos trolitenderén.

A Cegelec helyzetét a SOR távozása mellett nehezítette az is, hogy az elavult Progress és Europulse elektronikákat váltó, a cég fennmaradásának zálogát jelentő újfejlesztésű Cegelec Alva termékcsalád bevezetése sem ment zökkenőmentesen. Mivel egy teljesen más architektúrára épülő hajtásrendszerről van szó, a cég raktárkészlete nem volt felkészülve a gyártás elindítására, ami önmagában nem lett volna gond, de a koronavírus-járvány után kialakult félvezetőkhöz való hozzáférés globális problémái miatt a Cegelec nem tudta teljesíteni azon vállalásait, amelyeket korábbi partnerével, a SOR-ral együtt tett több trolibusz-tenderen. A projektek az akadozó alkatrészellátás miatt csúszásba kerültek, ilyen az eperjesi, a prágai, a pozsonyi és a szegedi megbízás is. Ráadásul az utóbbi két megrendelés esetében a SOR-nak új hajtásrendszer-beszállítót kellett találnia, hogy tudja tartani a határidőket  (Pozsony a Škoda, Szeged pedig a cseh Rail Electronics hajtásrendszerét választotta).

Eperjes négy darab SOR TNS 12-t vásárolt a Cegelec Alva elektronikájával

A francia tulajdonos a nehéz időket élő Cegelec helyzetét a cégcsoport jövőjére nézve már túl kockázatosnak találta, amit a Škoda Group ki is használt, és vételi ajánlatot tett a versenytárs megvásárlására. A felvásárlással a Škoda európai szinten is egyedülálló és versenyképes know-how-ra tesz szert, kérdés ugyanakkor, hogy a megszerzett tudást a Škoda egyáltalán tovább kívánja-e majd hasznosítani. Annyi viszont bizonyos, hogy a tranzakcióval a cseh piac újra ugyanabba a helyzetbe kerül, amelyben néhány évvel ezelőtt volt; azaz az egyébként eddig is domináns Škoda Group ismét abszolút monopolhelyzetet építhet ki.

A címlapképen Prága egyik Cegelec hajtásrendszerrel szerelt SOR TNS trolibusza.

Címkék