Kitekintő

Cegelec helyett Škoda elektronikával szállítja le a SOR Pozsony TNS trolibuszait

Az év végéig  befutó 23 csuklós és 16 duplacsuklós Solaris-Škoda Trollino mellett novemberben 11 darab SOR TNS 12 önjáró trolibusz is csatlakozik a pozsonyi flottához, melyekből az első példányt október utolsó napján szállította le a SOR Libchavy a DPB közlekedési társaságnak. A járművek beszerzését, úgy mint a csuklós Trollinókét, a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program részeként, európai uniós forrásból finanszírozza a közlekedési cég, a beszerzés értéke nettó 5 110 600 euró, azaz átszámítva közel 1,9 milliárd forint.

A trolibuszok, mint arról a járművek hátfalára ragasztott felirat is tanúskodik, a Škoda BlueDrive hajtásrendszerével érkeznek, ami önmagában nem jelentene különlegességet, hiszen a DPB Solaris Trollinói is cseh hajtást kapnak, csakhogy a 11 trolira kiírt tendert a SOR a Cegelec új fejlesztésű Alva hajtásrendszerével szerelt változattal nyerte meg, ám úgy tűnik, hogy időközben változás állt be a műszaki jellemzőket illetően. Az elektronika beszállítójának lecserélésére valószínűsíthetően a 2023 év végi szállítási határidő betartása érdekében volt szükség, ugyanis a Cegelec jelenleg is alkatrészellátási problémákkal küzd, melynek okán a SOR több megbízását csak jelentős csúszással tudja teljesíteni, ilyen például a prágai és a szegedi megrendelés is.

A járművek szívét a már említett IGBT tranzisztoros Škoda BlueDrive hajtásrendszer és a vele járó, 160 kW csúcsteljesítményű négypólusú villamos vontatómotor adja. A kocsik bizonyos fokú önjárásra is képesek, amit egy 42 kWh összkapacitású LTO akkupakk biztosít. A trolibuszok legalább 12 kilométeres autonómiával rendelkeznek, azaz ekkora utat képesek a felsővezetékkel ellátott szakaszokon kívül, kizárólag a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva megtenni, a napi futásteljesítmény pedig akár 75 kilométer is lehet akkumulátoros üzemmódban.

Címkék