Kitekintő

Megérkezett Eperjesre az első új SOR TNS 12 trolibusz

November 23-án tréleren megérkezett leendő szolgálati helyére, Eperjesre az első SOR TNS 12 szóló trolibusz abból a négydarabos szériából, amelyet tavaly ősszel rendelt meg a felvidéki város közlekedési vállalata, a Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP). A társaság a szóló kocsik mellett a közeljövőben hat darab vadonatúj, 18 méter hosszú csuklós trolibuszt is forgalomba állít, utóbbiakat a Škoda Group szállítja majd, a jól megszokott Solaris karosszériával. A szolgáltató elmondása szerint a következő hetekben ezek közül is bemutatkozik az első példány.

A SOR Libchavy termékei már nem ismeretlenek Eperjesen, az egykori Sáros vármegye székhelye ugyanis az elmúlt években több tucat új járművet vásárolt a cseh gyártótól, köztük öt darab SOR EBN 8 midi villanybuszt is, amelyeket idén ősszel helyezett forgalomba a DPMP. A mostani beszerzést 95%-ban a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Programból finanszírozták, a közlekedési társaság 5%-os önrésszel járult hozzá a költségekhez. A szerződés összértéke nettó 2 022 120 euró, egyetlen jármű 505 530 euróba került, ÁFA nélkül.

7 db

Az új, teljes hosszban alacsonypadlós SOR TNS 12 trolibuszok fedélzetén az utazóközönség kényelmét többek között légkondicionáló, USB-töltőaljzatok, a korábbinál fejlettebb jegykezelő rendszer, valamint beltéri LCD-monitorral kiegészített korszerű utastájékoztató rendszer szolgálja. A vakok és gyengénlátók számára a külső akusztikus utastájékoztatás is biztosított lesz, a járművezető által vezérelt funkció a megállóba érkezéskor a járatszámot és a haladási irányt mondja be. Az automatikus utasszámláló rendszer az üzemeltető számára szolgáltat hasznos adatokat, a szintén a felszereltség részét képező biztonsági kamerarendszer pedig az utastéri képrögzítők mellett forgalomfigyelő-, illetve tolatókamerát, valamint egy, az áramszedőt figyelő egységet is magába foglal.

7 db

Az új trolibuszok elektromos berendezéseit a cseh Rail Electronics szállítja, bár az eredeti tervekben még Cegelec elektronika szerepelt. (Valószínűsíthető, hogy a cserére a legutóbbi pozsonyi szállításhoz hasonlóan a szoros szállítási határidő tartása érdekében volt szükség, és a hírek szerint hasonló lesz a helyzet a Szegedre szánt kocsik esetében is a Cegelec alkatrészellátási nehézségei miatt.) A beépített vontatási akkumulátoroknak köszönhetően a járművek korlátozott mértékű önjárásra is alkalmasak, a gyártó állítása szerint legalább 12 kilométert lesznek képesek önállóan, a felsővezetékes szakaszt elhagyva biztonsággal megtenni. Ez lehetővé teszi az új trolibuszok szélesebb körű alkalmazását, kiváltva egyes vonalakon a jelenleg használt dízelmotoros autóbuszokat. Az új szerzemények a helyi 15-ös, 22-es, 29-es, 32-es és 39-es viszonylatokon állnak forgalomba az üzembe helyezéshez szükséges próbafutások lezárultát követően, addig azonban a most leszállított példány még a gyártó tulajdonát képezi.

7 db

Fotók: DPMP/Juraj Handzuš

Címkék