Kitekintő

A Škoda szállítja Eperjes legújabb csuklós trolibuszait

Mostanában jól megy az üzlet a Škoda Group trolibuszos ágazatának, egy újabb tendergyőzelmet követően ezúttal az eperjesi Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) közlekedési társaság részére szállíthat hat darab Škoda 27 Tr önjáró trolibuszt. A 18 méter hosszú csuklós járműveket részben európai uniós finanszírozásból szerzi be a felvidéki város.

A felvidéki városok hagyományosan a Škoda emblémás trolibuszok törzsvásárlói közé tartoznak. A cseh cégóriás elektromos berendezéseivel szerelt járművekkel többek között Pozsonyban, Besztercebányán és Zsolnán is találkozhatunk, de Eperjes lakói sem ismeretlenek, ahová a 2016 óta eddig összesen 25 új trolibuszt szállított a cégcsoport komponensekért és buszos mobilitásért felelős divíziója – ezekhez csatlakozik most újabb hat darab Solaris karosszériás kocsi.

A DPMP eredetileg tíz darab – ezen belül négy szóló és hat csuklós kivitelű -, önjárásra is képes trolibuszra írt ki közbeszerzést. A szóló kocsik szállításának jogát – amint azt tavaly novemberben mi is megírtuk – a szintén cseh SOR Libchavy nyerte el.

A most megrendelt csuklós járműveket nagy teljesítményű légkondicionálóval szerelik fel, külön zónával az utasok és a járművezető számára. A felszereltség része lesz még ezen kívül az utasszámláló berendezés, a fedélzeti WiFi, az utazóközönség mobil eszközei számára fenntartott USB-töltőpontok sora, valamint a teljes külső-belső biztonsági kamerarendszer. A modern trolibuszok elmaradhatatlan tartozéka az önjárás lehetőségét biztosító vontatási akkumulátorpakk, amely az eperjesi rendeltetésű kocsik esetében a gyártó szerint legalább 12 kilométeres autonómiát tesz lehetővé a felsővezetékes szakaszon kívül, így lehetőséget ad a korábban dízelmotoros buszokkal kiszolgált területek bejárására is. További műszaki részleteket nem közöltek a felek, de a 27 Tr típus műszaki jellemzői alapján minden bizonnyal a 240 kW csúcsteljesítményű aszinkronmotort alkalmazó Škoda BlueDrive hajtásrendszer beépítésére lehet számítani ezúttal is.

A hat darab csuklós trolibusznak a szerződés aláírásától számított 15 hónapon belül kell megérkeznie az egykori sárosi megyeszékhelyre.

Címlapkép: Škoda Electric

Címkék