Kitekintő

Két cseh városba is új trolibuszokat szállíthat a Škoda Group

Újabb trolibusz-megrendelésekkel erősíti tovább hazai piacán elfoglalt pozícióját a PPF-csoporthoz tartozó Škoda Group, miután Pardubice és Ostrava közlekedési vállalatai is újra a cseh gyártó termékei mellett döntöttek.

Pardubice közlekedési vállalata, a Dopravní podnik města Pardubic (DPMP) a napokban újabb 10 darab Škoda 32 Tr szóló trolibuszt rendelt, összesen 145 millió cseh korona (átszámítva bő 2,3 milliárd forint) értékben. A félautomata áramszedővel szerelt új trolibuszok legalább 12 kilométeres autonómiával rendelkeznek majd, azaz ekkora utat képesek a felsővezetékkel ellátott szakaszokon kívül, kizárólag a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva önjáró üzemmódban megtenni. A város 2019-ben és 2022-ben is vásárolt a SOR NS 12 karosszériáját hasznosító típusból. A legutóbbi, ugyancsak 10 járművet számláló szériát (címlapképünkön) idén júniusban adták át, a most megrendelt példányok pedig a tervek szerint 2024 szeptemberéig csatlakoznak hozzájuk. Pardubicében tavaly ünnepelték a trolibuszközlekedés 70 éves fennállását, a helyi járműállományt hosszú évtizedek óta a különféle Škoda emblémás típusok alkotják.

A korábban átadott Škoda 32 Tr trolibuszok egyike Pardubicében

Mindeközben a fontos ipari központnak – és a Škoda villamosok, illetve trolibuszok elkötelezett vásárlójának – számító Ostrava ezúttal négy csuklós trolibusszal frissíti járműparkját, de a frissen aláírt megállapodás egy kétdarabos opciós mennyiséget is magában foglal. A megrendelés összértéke megközelíti a 98 millió cseh koronát (1,56 milliárd forintot). A járművek karosszériáit ez esetben a Solaris szállítja, vagyis a jól ismert Škoda 27 Tr típusról van szó. Az új trolibuszok a Pardubice által megrendelt kocsikhoz hasonlóan teljes légkondicionálással és biztonsági kamerarendszerrel érkeznek majd.

A csuklós trolibuszok esetében továbbra is a Solaris karosszéria jelenti az alapértelmezett megoldást a Škodánál

Fotók: Škoda Group

Címkék