Kitekintő

Újabb SOR karosszériás Škoda 32 Tr trolibuszokat vásárol Opava

Amíg idehaza az elmúlt évtizedben a trolibuszgyártás (is) gyakorlatilag teljesen leépült, Csehországban virágkorukat élik a felsővezetékes buszok és gyártóik. A viszonylag friss fejlesztésnek számító, a SOR által gyártott karosszériát Škoda elektronikával ötvöző Škoda 32 Tr trolibuszok a jelek szerint beváltak a kelet-csehországi Opavában: a 2018 őszén átadott, tíz kocsiból álló nullszéria után a város közlekedési vállalata, a Městský Dopravní Podnik Opava (röviden MDPO) most további öt példányt rendelt a típusból, a korábbinál valamivel olcsóbban, darabonként 11,5 millió cseh korona (átszámítva bő 143,3 millió forint) + ÁFA értékben. Az erről szóló szerződést február 6-án írták alá, az új trolibuszok leszállításának határideje 2020. december 31-e.

A tervek szerint év végére már tizenöt Škoda 32 Tr SOR trolibusz koptatja majd Opava útjait

A SOR Libchavy korábbi típusainak látványvilágát ismerve akár forradalminak is mondható NS típuscsaládra épülő trolibuszok szóló (32 Tr) és csuklós (33 Tr) változatban is bemutatkoztak már az első számú célpiacot jelentő cseh városokban. Közülük is a valamivel több, mint 56 ezer lakosú Opava volt az a település, amely forgalomba állította a legelső, tíz darabos szériát – ebből az utolsó kocsi 2019 januárjában érkezett meg az MDPO-hoz. A tavalyi év folyamán aztán az ország trolibuszokat favorizáló városai közül többen is kedvet kaptak a cseh szempontból teljes egészében hazai terméknek minősülő típushoz, így Pardubice öt, Jihlava tíz, Teplice közlekedési vállalata pedig két példányt vásárolt, sőt, utóbbi egy prototípus erejéig a csuklós változatnak is bizalmat szavazott. A SOR karosszériákat használó trolibuszok mellett a Škoda Electric kínálatában továbbra is szerepelnek a Solaris és Iveco alapokra épülő típusok is.

A típuscsalád egy éven belül négy csehországi városban is megjelent

A mostani, október 3-án kiírt, jórészt EU-s finanszírozású ötdarabos tenderen a SOR-Škoda Electric párosnak kihívója is akadt az ukrán Bogdan Motors személyében, a csehek a megajánlott kedvezőbb vételárral tudtak a konkurencia fölé kerekedni. A pontosan 12 000 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós, 95 fős utaskapacitású és akár 35 utasüléssel is szerelhető szóló trolibuszok a manapság elvárható városi felszereltséget kapják, a légkondicionáló és a hozzá hasonlóan lassan alapvető extrának számító USB-töltőpontok mellett korszerű elektronikus utastájékoztatás és biztonsági kamerarendszer is szerepel a listán. Érdekesség, hogy Opavában az egyes trolibuszok nevet is kapnak, a legutóbbi tízdarabos sorozat esetében helyi iskolások választották ki ezeket. A most megrendelt 32 Tr-ekbe korábban leszállított társaikhoz hasonlóan a Škoda BlueDrive (IGBT) hajtásrendszerrel járó, 160 kW csúcsteljesítményű aszinkron villamos vontatómotort építik, lényeges különbség viszont az előző szériához képest, hogy az idén szállítandó kocsik nem kapnak vontatási akkumulátort, így nem lesznek képesek a felsővezetékes szakaszon kívüli önjárásra.

Fotók: Škoda Electric

Címkék