Kitekintő

Opavában bizonyíthat elsőként az új Škoda 32 Tr SOR trolibusz

A kelet-csehországi Opava lesz az első város, ahol forgalomba áll az új fejlesztésű Škoda 32 Tr SOR szóló trolibusz. A közel 60 ezer lakosú sziléziai város kereken 10 példányt vásárol a SOR és a Škoda Electric együttműködésében gyártott vadonatúj típusból, miután az megnyerte a helyi közlekedési társaság, a Městský dopravní podnik Opava (MDPO) által önjáró trolibuszok beszerzésére tavaly szeptemberben kiírt tendert. A jövevények értéke darabonként 13,55 millió cseh korona (átszámítva  közel 173,2 millió forint) + ÁFA.

Az új trolibusz ízig-vérig cseh termék, hiszen a karosszéria és a hajtáslánc egyaránt csehországi gyártóktól érkezik. A jármű alapját a SOR Libchavy pontosan két évvel ezelőtt bemutatott alacsonypadlós városi típusa, a Patrik Kotas formatervező keze munkáját dicsérő NS 12 adja.

Gyári látványterv az NS-szérián alapuló SOR-Škoda trolibuszról

A SOR korábbi szépérzék-szomorító típusaihoz képest fényévekben mérhető formai előrelépést jelentő NS modellcsalád sorozatgyártása 2017-ben indult meg, rendhagyó módon rögtön az akkumulátoros elektromos változattal, melyet később követett a hagyományos, dízelmotoros kivitel. A termékarzenálhoz most csatlakozik a trolibusz verzió, a korábban hasonló koncepció szerint gyártott, NB-alapú Škoda 30 Tr SOR trolibusz utódjaként. A SOR saját gyári nomenklatúrájában TNS 12 néven futó új trolibusz természetesen korlátozott mértékben – legalább 8 kilométer hatótávolságig – önjárásra is képes, a 600 V-os vontatási feszültségű felsővezetékes szakasz elhagyását követően 42,1 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátoraira hagyatkozva. A villamos vontatómotor típusáról hivatalosan egyelőre nem esett szó, de valószínűsíthető, hogy az elődmodell 160 kW teljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú aszinkronmotorját találjuk majd az új 32 Tr-ben is.

Az egyik félkész trolibusz a tréleren, útban a Škoda Electric szerelőcsarnoka felé (Fotó: Vojtěch Cekota)

Az Opavába szállítandó, 32 ülőhelyes kocsikat légkondicionálóval és fedélzeti kamerarendszerrel is felszerelik, ami újdonságot jelent majd az ottani troliközlekedésben. A most érkező újgenerációs trolibuszokkal az utolsó nyolc még megmaradt „kocka” Škoda 14 TrM trolit váltják le, valamint ezzel egyidejűleg a város egyetlen Škoda 21 Tr trolibuszát is nyugdíjazzák. Az üzemeltető közlekedési társaság ennek alkalmából november 10-ére búcsúztató nyílt napot szervez a helyi közlekedésbarátok számára, melynek keretében éjszakai fotózására is lehetőség nyílik majd a régi és új trolibuszok jelenlétében.

A színterv az opavai trolik esetében is támogatja a formatervező elképzeléseit (Fotó: Vojtěch Cekota)

Az opavai SOR-Škoda trolibuszok szállításáról szóló szerződést idén január 9-én írták alá, a fejlesztés alatt álló típusról az év folyamán látványterveket is láthattunk már, a napokban viszont megérkeztek az első valódi fényképek is: a félkész trolibuszok egyikét éppen a SOR és a Škoda gyárai közötti átszállítás során sikerült megörökítenie egy élelmes fotósnak. A cseh szaksajtóban megjelent képek tanúsága szerint az első példányok karosszériája már elkészült, jelenleg a Škoda Electric plzeňi üzemében az elektronikai berendezések beszerelését végzik. Ami azt illeti, a Škoda szakembereinek iparkodnia kell, az eredeti szállítási határidő ugyanis szeptember 30-ával lejár.

Az új Škoda 32 Tr – vagy ha úgy tetszik, SOR TNS 12 – elődjéhez hasonlóan valószínűleg főként Csehországban és Szlovákiában számíthat majd megrendelésekre, hiszen nemzetközi viszonylatban az Iveco és Solaris karosszériás házon belüli vetélytárs trolibusz-típusokkal is meg kell mérkőznie, márpedig a legtöbb európai piacon ez utóbbiaknak áll a zászló.

 

Fotók: SOR Libchavy, Vojtěch Cekota

Címkék