Kitekintő

Tizenegy SOR TNS trolibusz áll forgalomba Pozsonyban

Utolsó szakaszához érkezett a szlovák főváros azon trolibusz beszerzési projektje, melynek keretében összesen 50 darab – 11 szóló23 csuklós és 16 duplacsuklós – akkumulátoros trolibuszt állít forgalomba a DPB közlekedési társaság. A program részeként eddig üzembe helyezett Solaris-Škoda csuklós trolik mellé nagypénteken 11 darab, szintén Škoda hajtásrendszerrel szerelt SOR  TNS 12 trolibusz csatlakozik. A járművek a 41-es viszonylattal összevont, és meghosszabbított 44-es jelzésű vonalon jelennek meg.

A  Szlovákiában teljesen új típusként debütáló, közel 25 méteres duplacsuklós Solaris-Škodák, valamint a csuklós Škoda 27 Tr-ek 2024 februárjában kapcsolódtak be a város vérkeringésébe, előbbiek a 71-es, utóbbiak pedig a közös útvonalszakasszal is rendelkező 40-es és 61-es viszonylatokon, melyek kapacitása jelentősen nőtt a kocsik forgalomba helyezésének köszönhetően. A 16 darab Trollino 24-es mellett szintén új típusnak számít szomszédunknál a Cegelec hajtás helyett végül Škoda elektronikával érkezett SOR TNS 12 modell, amely a duplacsuklós típushoz hasonlóan Szlovákiában eddig még nem üzemelt, ezért ezen szériának is az új típusú járművekre vonatkozó engedélyezési eljáráson kellett átesnie. Érdekesség, hogy a SOR-ok homologizációs vizsgálatainak egy részét Besztercebányán is elvégezték, ahol a pozsonyitól eltérő, nem 600, hanem 750 V-os a trolibuszhálózat feszültsége. Ennek köszönhetően a járműtípus már a Szlovák Köztársaság teljes területén üzembe helyezhető.

A 12 méteres SOR TNS 12-esek március 29-én állnak szolgálatba az immár meghosszabított, 41-es vonallal összevont, Koliba – Hodžovo nám. – Buddková – Drotárská cesta – Főpályaudvar útvonalon közlekedő 44-es viszonylaton. Mivel az útvonal egy része nem rendelkezik kiépített felsővezetékes infrastruktúrával, a járművek ezen a szakaszon, kihasználva a beépített, 42 kWh összkapacitású LTO akkupakk nyújtotta képeségüket, önjáró üzemben közlekednek. A trolibuszok legalább 12 kilométeres autonómiával rendelkeznek, azaz ekkora utat képesek a felsővezetékkel ellátott szakaszokon kívül, kizárólag a beépített vontatási akkumulátorokra hagyatkozva megtenni, a napi futásteljesítmény pedig akár 75 kilométer is lehet akkumulátoros üzemmódban.

A trolikat a pozsonyi elvárásoknak megfelelően felszerelték fedélzeti kamerarendszerrel, utasszámláló berendezéssel, GPS-vezérelt utasinformációs rendszerrel, színes (RGB) relációs kijelzőkkel, vezeték nélküli internetkapcsolattal, valamint USB-csatlakozókkal is. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók, műbőr ülések, belső utasinformációs monitor, fotocellával szerelt utasajtók és nagyteljesítményű hűtő-fűtő klímaberendezés várja az utazókat.

A járművek beszerzését, úgy mint a csuklós Trollinókét, a szlovák Integrált Infrastruktúra Operatív Program részeként, európai uniós forrásból finanszírozta a közlekedési cég, a beszerzés értéke nettó 5 110 600 euró, azaz átszámítva közel 1,9 milliárd forint.

Címkék