Kitekintő

SOR karosszériás Škoda 32 Tr trolikat vásárol Brno

A Škoda Transportation villamossági divíziója, az európai trolibusz-szegmens piacvezetői közé számító  Škoda Electric 10 (+ opcióban további 30) darab SOR karosszériás önjáró trolibusz szállításáról kötött keretmegállapodást a brnói Dopravní podnik města Brna, a.s. (DPMB) közlekedési társasággal. A DPMB első körben az alapmennyiséget jelentő 10 darab trolibuszt hívja le a frissen megkötött megállapodás által biztosított keretből. Az opció formájában fennmaradó további 30 kocsi megvásárlására 2025-ig van lehetősége a közlekedési társaságnak. A 10 darabos Škoda 32 Tr flotta 118 millió cseh korona, azaz mai árfolyamon átszámítva nettó 1,72 milliárd forint értékben érkezik Brnoba, a járműveket a szerződés értelmében egy éven belül kell leszállítania az ajánlattevői oldalon fővállalkozóként szereplő Škoda Electricnek.

A beszerzésre eredetileg nettó 440 millió cseh koronát szánt a város, de végül a teljesítés jogát egyedüli ajánlattevőként a Škoda Electric-SOR páros nyerte el nettó 472 millió cseh korona értékű ajánlatával, darabonként nettó 11,8 millió cseh koronáért (átszámítva nettó közel 172,5 millió forint) kínálva az áramszedős szóló kocsikat. Az eljárásban volt egy másik induló is, a nemrégiben a szegedi trolitenderen is próbálkozó fehérorosz Belkommunmash, viszont ajánlatát érvénytelenítették.

A pontosan 12 000 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós, 95 fős utaskapacitású és 35 utasüléssel szerelt szóló trolibuszokba a Škoda BlueDrive (IGBT) hajtásrendszerrel járó, 160 kW csúcsteljesítményű, Škoda 4ML 3444 K/4 jelű négypólusú villamos vontatómotort építik. A járművek korlátozott mértékben – legalább 11 kilométer hatótávolságig – önjárásra is képesek lesznek a felsővezetékes szakasz elhagyását követően a beépített lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátoraikra hagyatkozva.

A most megrendelt, a cseh szempontból teljes egészében hazai terméknek minősülő járművek ugyancsak Škoda gyártmányú trolibuszokat váltanak majd: érkezésükkel az 1989 óta közlekedő Škoda 15 Tr, illetve a valamivel fiatalabb, 1999 óta szolgáló 21 Tr trolibuszokat nyugdíjazza a DPMB. A  Škoda-SOR trolik a tervek szerint a helyi 30-as, 32-es, 34-es, 35-ös, 36-os, 38-as és 39-es viszonylatokra kerülnek majd.

A címlapkép illusztráció, forrás: Škoda Electric.

Címkék