Magazin

Eredménytelenül zárult Szeged önjáró trolibuszokra kiírt tendere

Nem hozott eredményt a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) négy darab (+ opcióban további 2 darab) kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló kivitelű trolibusz beszerzését célzó pályázata, így a projekt megvalósítása időben kissé távolabbra kerül. Mint ismert, a társaság a Zöld Busz Program keretében nyert 71,31%-os intenzitású, nettó 577 461 000 forint értékű állami támogatást a járművek megvásárlására. Ez alapján az SZKT október közepén meg is hirdette az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást, ám a szóba jöhető gyártók finoman szólva is csak mérsékelt érdeklődést tanúsítottak a Tisza-parti város pályázata iránt.

Az ajánlattételi határidő lejártáig mindössze egyetlen ajánlat érkezett a pályázatra, a neves európai trolibuszgyártók ezúttal távol maradtak a szegedi tendertől. Az egyetlen induló némi meglepetésre a fehérorosz Belkommunmash volt, ám a minszki troli- és autóbuszgyártó pályázatát érvénytelennek ítélte a bíráló bizottság, a céget pedig kizárták az eljárásból. A hivatalos indoklás szerint a Belkommunmash ajánlata nem felelt meg a pályázati felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, továbbá olyan hibáktól szenvedett, amelyek hiánypótlás keretében sem voltak orvosolhatók.

A Belkommunmash a vontatómotor hűtésével kapcsolatban nem tett egyértelmű vállalást, vagyis a pályázatából nem derül ki, hogy az ajánlatkérésben megadott lehetőségek közül a megajánlott típus vontatómotorjának hűtőlevegője honnan kerül beszívásra. Ezzel kapcsolatban ugyanis a minszki gyártó csak egy meglehetősen tömör „IGEN” vállalást tett, ebből viszont nem lehetett megállapítani, hogy a kiírásban rögzített négy lehetséges műszaki megoldás közül melyikre vonatkozik. A szükséges információ az ajánlat más részeiben és a csatolt dokumentumokban sem szerepelt. Mivel a hiánypótlás jogintézménye csak nem jelentős, egyedi részletkérdésre vonatkozó hibák javítására terjed ki, amelybe az értékelési szempontok szerinti vállalások nem tartoznak bele, az ajánlatkérő érvénytelenítette a fehéroroszok ajánlatát. Hiánypótlás kiadására ebben az esetben csak akkor kerülhetett volna sor, ha az ajánlat más részeiből a kérdéses vállalás megállapítható, ám ez most nem állt fenn.

A címlapkép illusztráció, forrás: Szabó Luca | szeged.hu

Címkék