Szeged újfent kiírta a négydarabos trolitendert

A tavaly decemberi fiaskó után a Szegedi Közlekedési Kft. négy darab kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló kivitelű trolibusz beszerzésére hirdetett ismételten közbeszerzési eljárást, ezzel lényegében újból kiírásra került azonos darabszámmal a közlekedési cég októberben megindított, majd eredménytelenül zárult tendere.

Az előző eljárásban az ajánlattételi határidőig csupán egyetlen ajánlat érkezett, azt a fehérorosz Belkommunmash nyújtotta be, ám a minszki troli- és autóbuszgyártó pályázatát végül érvénytelennek ítélte a bíráló bizottság és a céget pedig kizárták az eljárásból.

A mostani tenderkiírás szerint az SZKT ezúttal is 4 darab (+ opcióban további 2 darab) új, teljes hosszban alacsonypadlós, egységes kialakítású, akkumulátoros, önjáró, szóló kivitelű trolibuszt szerezne be. A járművek a Zöld Busz Program keretében érkeznének, az ajánlatkérő a négy darabos alapmennyiségen felül, bízva a későbbi pályázati, vagy saját források rendelkezésre állásában, további két járműre kíván opciós jogot formálni, mellyel az SZKT a szerződéskötéstől számított 48 hónapos időszak alatt saját döntése szerinti tetszőleges számú részletben élhetne.

Az aktuális tender az  előzőhöz közel hasonló feltételekkel lett meghirdetve. A megajánlott trolibusz-típus legalább 11 900  és legfeljebb 12 750 mm hosszú lehet, alapfeltétel továbbá a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) konstrukció, valamint a 2-2-2 ajtóképlet. A járművek minimálisan elvárt befogadóképessége (5 fő/m²-rel számolva) legalább 70 fő, ezen belül a fix ülőhelyek számának a teljes befogadóképesség legalább 20%-át el kell érnie. A trolikat hajtó vontatómotor tekintetében elvárás, hogy négy-, vagy hatpólusú aszinkronmotor legyen, melynek a legnagyobb gördülő össztömegre vonatkoztatott, minimálisan elvárt tartós motorteljesítménye legalább 7 kW/tonna. Az akkumulátoros önjárást biztosító akkupakknak minimálisan 15 kilométer megtételére kell alkalmassá tennie a kocsikat korlátozott klíma- és fűtéshasználat mellett, legalább 40 km/h sebességgel és a trolibuszokra jellemző dinamikus gyorsulással normál személyszállítási körülmények között.

Emellett a járműveket minimum 24 kW teljesítményű utastéri, valamint vezetőtéri klímaberendezéssel, külső és belső vizuális, valamint akusztikus utastájékoztató berendezéssel, legalább 7 darab, kalauzkulccsal zárható, „üveg az üvegben” utastéri ablakkal, fedélzeti WiFi-vel és USB-csatlakozókkal is el kell látni. A trolibuszok felszereltségének ezen kívül tolató-, forgalomfigyelő és kétoldali külső hátralátást biztosító kamerákkal kiegészített fedélzeti kamerarendszert is tartalmaznia kell.

A pályázatokat március 29-ig lehet beadni az eljárásban. Az alapmennyiség leszállítására, illetve az üzemeltető által előírt 1000 kilométeres utasok nélküli próbafutás teljesítésére az adásvételi szerződés hatályba lépését követő maximum 15 hónapon belül kell sort keríteni. Az SZKT az elbírálás során a legjobb ár-érték arány szempontja alapján a legkedvezőbb ajánlatot hirdeti nyertesnek. Az ajánlati árnak tartalmaznia kell a járművek gyártása, szállítása engedélyeztetése, a szükséges betanítás elvégzése, a próbaüzem és a szerződésben meghatározott egyéb szolgáltatások teljesítése kapcsán felmerülő valamennyi költséget, minimum 24 hónap időszakra szóló teljes körű jótállást, valamint a trolibusz járművekkel leszállítandó tartalék alkatrészek költségeit is.

A 4 darabos alapmennyiség megvásárlásához az Innovációs és Technológiai Minisztérium 71,31%-os intenzitású, legfeljebb nettó 577 461 000 forint értékű állami finanszírozást biztosít. Az SZKT-nak elviekben, hogy megfeleljen a Zöld Busz Program pályázati követelményeinek, négy dízelmotoros járművet kellene kivezetnie a 10 darabos buszállományból a négy önjáró trolibuszért cserébe, de hogy melyek lesznek ezek, még pontosan nem tudni.

A címlapkép illusztráció, forrás: Škoda Electric.

Címkék