Magazin

Mercedes-Benz villanybuszokat tesztel Komárom és Tata is

Március 14-től – amint arról néhány napja már beszámoltunk – Hajdúszoboszló mellett Komáromnak és Tatának is lehetősége nyílt kipróbálni egy-egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitarót. Az eredetileg Budapestre delegált járművek a HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében érkeztek ideiglenesen a felsorolt városokba. A Hajdúszoboszlón forgalomba állt tesztbusz egy hónapon át, komáromi és tatai társai pedig két-két hétig közlekednek majd a települések helyi viszonylatain.

Hajdúszoboszlón egy hónapon át, április elejéig közlekedik az oda delegált eCitaro

A Volánbusz még tavaly szerzett be egy 40 darabos Mercedes-Benz eCitaro flottát a Zöld Busz Program keretében. A 7,35 milliárd forint összértékben vásárolt járművek Budapest egyes agglomerációs vonalain – 22, 22A, 40-40B-40E, 88-88A, 188-188E, 140-140A-140B, 240, 172-173-272, 222 – állnak forgalomba. Az első 10 példánnyal március 1-től már utasforgalomban is lehet találkozni, a fennmaradó 30 kocsi üzembe helyezése a teljes töltési infrastruktúra kiépítését követően valósulhat meg. Az ily módon egyelőre munka nélkül álló járművek közül ad most kölcsön tesztelés céljára három eCitarót az állami busztársaság.

A Tatán szolgálatot teljesítő példány

A kormány nemrégiben a hazai nagyvárosok után a kisebb településekre is kiterjesztette a Zöld Busz Programot, illetve annak demonstrációs szakaszát. A villanybuszok gyakorlati kipróbálása mellett a kezdeményezés második felhívásában már a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú városok, mint például Hajdúszoboszló, Komárom és Tata előtt is megnyílik a pályázati lehetőség az elektromos autóbuszok beszerzésére.

A Zöld Busz Program második, 2022-2023 évekre vonatkozó pályázati felhívása várhatóan március végén jelenik meg. Ennek keretében a tervek szerint összesen mintegy 350 darab elektromos hajtású városi vagy elővárosi autóbusz és/vagy önjáró trolibusz beszerzésére, valamint a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére lehet majd finanszírozási kérelmet benyújtani. Az állami finanszírozás keretösszege még pontosan nem ismert, vélhetően megközelíti majd az 50 milliárd forintot.

A Komáromba kölcsönadott STZ-872 rendszámú kocsival legutóbb a HUMDA novemberi sajtórendezvényének különbuszaként találkoztunk

A Volánbusz flottáját erősítő Mercedes-Benz eCitarók – amelyek fontosabb technikai jellemzőit ebben az írásunkban már ismertettük – eddigi üzemeltetése során szerzett forgalmi-, illetve üzemviteli tapasztalatokról korábban érdeklődtünk a közlekedési cégnél. Megkeresésünkre a társaság kommunikációs igazgatósága elárulta, hogy a járművek optimális vezetési és forgalmi körülmények között 160-220 kilométer futásteljesítményt is elérhetnek egyetlen feltöltéssel; a 243 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) energiatárolók feltöltése pedig 100 kW töltési teljesítmény mellett kb. 2-3 órát vesz igénybe.

A Hajdúszoboszlón közlekedő eCitaro menetrendje itt, a komáromi kocsié itt, a tatai tesztbuszé pedig itt érhető el. Utóbbi esetében azonban könnyen lehet, hogy borul az eredeti ütemterv, legfrissebb értesüléseink szerint ugyanis a jármű cikkünk megjelenése előtt nem sokkal balesetet szenvedett.

Fotók: Garamvölgyi Gergely

Címkék