Magazin

Egyhetes Mercedes-Benz eCitaro tesztre készül az ArrivaBus

Hamarosan az ArrivaBus Kft.-nek is lehetősége nyílik kipróbálni egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro tesztbuszt, amellyel egy héten keresztül utazhat majd a budapesti nagyközönség. Információink szerint a tesztidőszak várhatóan május végén kezdődne.

Magát a bemutatójárművet, amely jelenleg még Kecskeméten futja próbaköreit a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének keretében, a Mercedes-Benz és Setra márkák hazai importőre, az Omnibus Hungária Kft. biztosítja majd. A 2019-es évjáratú háromajtós villanybusz egy hónapon át tartó kecskeméti vendégszereplése május 18-án fejeződik be, és értesüléseink szerint az ottani tesztfutások végeztével a járművet – még mielőtt visszaindulna a Mercedes-Benz mannheimi gyárába – a fővárosba szállítják. (A vele részben egyidejűleg Esztergomban tesztelt eCitaro demóbusz időközben hazatért Németországba.) A kocsi a budapesti próbaüzem előkészületei, vagyis a gépkocsi-vezetők oktatása, az utastájékoztató kijelzők felprogramozása és a töltőberendezés beüzemelése után várhatóan a jövő hét végén állhat utasforgalomba az ArrivaBus zászlaja alatt. Magának a típusnak egyébként nem ez lesz az első budapesti fellépése, hiszen még 2019 augusztusában egy fehér színű példányt a BKV is kipróbált.

A most Budapestre érkező, gyári sajtófotókról is jól ismert, ezüstmetál fényezésű demóbusz már március óta hazánkban tartózkodik – még a kecskeméti tesztüzem előtt, március 22-e és április 18-a között a zalaegerszegiek is kipróbálhatták a Volánbusz közreműködésével. Mint azt már többször megírtuk, a 12 135 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós autóbusz 80 fő befogadására alkalmas, fedélzetén 29 fix rögzítésű utasülés található. A kocsi mozgatásához szükséges energia tárolásáról egy 12 modulból álló, 292 kWh összkapacitású Akasol lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) nagyfeszültségű akkumulátorcsomag gondoskodik. A közel 3 tonna össztömegű akkupakk az eddigi tapasztalatok alapján egyetlen feltöltéssel 240-250 kilométer hatótávolságot is képes biztosítani a 19 500 kg legnagyobb gördülő össztömegű autóbusznak. A jármű fontosabb műszaki és felszereltségi paramétereit korábban ebben az írásunkban részleteztük.

Címlapkép: Daimler Truck AG

Címkék