Magazin

Mercedes-Benz eCitarót tesztel Pécsen a Tüke Busz

Egy hétig egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitarót fog tesztelni a Pécs közösségi közlekedéséért felelős Tüke Busz Zrt. – tudtuk meg a Mercedes-Benz és a Setra autóbuszok hazai forgalmazójától, az Omnibus Hungária Kft.-től. A tesztüzem hivatalosan pénteken startol el, a lokálisan nullemissziós járművel a város több helyi viszonylatán, elsősorban a Főpályaudvarról induló járatokon lehet majd találkozni.

A Pécsre érkezett eCitarót, amelyet korábban a Zöld Busz Program keretében már Esztergom is kipróbálhatott, holnap a kora délutáni órákban mutatják be a sajtó képviselőinek.

Maga a jármű a címlapképünkön is látható, 2018-as gyártású háromajtós bemutatóbusz, melynek teljes hosszban alacsonypadlós utastere 80 fő befogadására alkalmas, fedélzetén 29 fix rögzítésű és további két lehajtható utasülés kapott helyet. A járművet a Volánbusz eCitaróihoz hasonlóan egy 10 modulos, összesen 2,5 tonna súlyú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szerelték, melynek 243 kWh-os akkukapacitása az üzemi körülményektől függően egyetlen feltöltéssel akár 200 kilométer hatótávolságot is képes biztosítani a 19 500 kg legnagyobb gördülő össztömegű autóbusznak. A jármű energiatárolóinak éjszakai feltöltése az EXTOR Elektronikai Kft. által biztosított, a portugál EFACEC 90 kW maximális töltési teljesítményű, QC90B DC Fast Charger plug-in töltőállomásáról történik a Tüke Busz telephelyén. A művelet a maximális töltésteljesítmény teljes kihasználásával közel 3 órát vesz igénybe.

Pécs városa jelenleg 10 darab tisztán elektromos hajtású BYD autóbuszt üzemeltet, a Zöld Busz Program keretében pedig újabb 8 darab villanybuszt tervez beszerezni, amelyek megvásárlásához az Innovációs és Technológia Minisztérium 1,17 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást biztosít. Az erre vonatkozó tendert a közeljövőben fogja elindítani a Tüke Busz. Az önkormányzati tulajdonú közlekedési cég egyszer már nekifutott az autóbuszok beszerzésének, ám a tavaly decemberben meghirdetett feltételes pályázati eljárást két hete visszavonta a közlekedési cég, ennek okairól ebben a cikkünkben írtunk.

Fotók: Daimler Buses

Címkék