Magazin

Esztergomba is a Mercedes-Benz villanybusza jön a Zöld Busz Mintaprojekt keretében

A Dunakanyar fővárosának utcáin folytatódik a kormányzat által meghirdetett Zöld Busz Programot előkészítő demonstrációs mintaprojekt. Az elektromobilitás megismerését és népszerűsítését célzó program következő állomásán, Esztergomban szintén egy Mercedes-Benz eCitaro villanybuszt próbálhat majd ki a helyi utazóközönség a Volánbusz közreműködésével. A hírt Hernádi Ádám, a város polgármestere jelentette be közösségi oldalán a mai napon.

A csillagos márka tisztán elektromos hajtású városi modellje egyértelműen a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt legszélesebb körben kipróbált busztípusa: míg a program más kiemelt partnereinek legfeljebb egy-egy város jutott termékeik bemutatására, az eCitaro a mai bejelentés szerint négy településen is lehetőséget kap a bizonyításra. A demóbusz a már bevett gyakorlat szerint egy hónapon át vendégeskedik majd Esztergomban, ahol a tesztfutás ideje alatt ingyenesen szállítja majd az utasokat.

A polgármester által feltöltött montázs szerint ilyen matricás dekorációt kap majd az esztergomi tesztbusz (Eredeti fotó: Daimler Buses)

Úgy tudjuk, hogy a hamarosan Esztergomba érkező eCitaro háromajtós kivitelű lesz, ugyanakkor értesüléseink szerint nem lesz azonos azzal az ugyancsak háromajtós példánnyal, amely a napokban állt forgalomba Zalaegerszegen, később pedig a tervek szerint Kecskeméten is feltűnik majd. A típusból Debrecenben korábban egy kétajtós bemutatókocsit is teszteltek, melyet annak idején mi is kipróbáltunk.

Korábban megírtuk, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként elindított Zöld Busz Programra tíz év alatt összesen 36 milliárd forintot szán a kormány. Az ennek keretében zéró emissziós autóbuszok, illetve önjáró trolibuszok beszerzéséhez adható állami támogatás arányát a kormány a közelmúltban 50%-ról 80%-ra emelte, így reálisabbá vált, hogy egyes vállalkozó kedvű városok belevágnak a villanybuszok üzemeltetésébe. A támogatás (egy egész évtizedet tekintve) viszonylag alacsony összegét és a piacon elérhető elektromos busztípusok vételárát ismerve ugyanakkor a villanybuszok szélesebb körű hazai elterjedésre egyelőre nem lehet számítani. A programot megelőző mintaprojekt részeként eddig Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán és Székesfehérváron teszteltek helyi károsanyag-kibocsátás nélküli járműveket, a leírtak sorrendjében a Mercedes-Benz, a Solaris, az Ebusco és az Ikarus tisztán elektromos hajtású városi modelljeit.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Buses

Címkék