Magazin

Megérkezett hazánkba a debreceni eCitaro flotta első 6 példánya

A jelek szerint, az ígéreteknek megfelelően, májusban akár forgalomba is állhat az a 12 darab tisztán elektromos hajtású szóló Mercedes-Benz eCitaro, melyek megvásárlásáról még tavaly ősszel állapodott meg Debrecen és az autóbuszok beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevője, az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. konzorciuma. A szerkesztőségünkbe eljutatott olvasói fotó alapján elmondható, hogy a flotta fele már hazánkban, a teljesítés helyén van.

A flottát nettó 2 160 304 313 forint értékben szállítja a nyertes konzorcium, a kocsik darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 180 millió forint. A beszerzés a járművek töltésére alkalmas töltőinfrastruktúra leszállítása és üzembe helyezése mellett magában foglalja az autóbuszok átvételétől kezdődő 60 hónapos időszak alatt a karbantartási feladatok teljes értékű ellátását, a tartalék alkatrészek és speciális eszközök szállítását is, utóbbi feladatokat nettó 16 260 539 forintért látja el a nyertes a 2,16 milliárd forinton felül. A beszerzés részben a Zöld Busz Mintaprojekt finanszírozási alprojektjének támogatásából valósul meg, a buszok megvásárlásához 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a kormány.

Az autóbuszokat a szerződés aláírásától számított 216 napon belül, legkésőbb május 26-ig kell a nyerteseknek a megrendelő rendelkezésére bocsátani.

Amint azt már korábban megírtuk a cívisváros leendő elektromos Mercedes-Benz eCitaróit az Akasol új generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC 2) akkupakkjával szerelik fel, amely egy feltöltéssel , az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján akár 315 kilométer megtételére is alkalmassá teszi a környezetbarát járműveket. A 12 méter hosszú, háromajtós kocsik 76 utast tudnak egyidejűleg a fedélzetükön szállítani. Az autóbuszok a mai kor követelményeinek megfelelően klimatizáltak és rendelkeznek belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel, minden kényelmi és biztonsági berendezéssel.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Truck AG.

Címkék