Magazin

Az Omnibus Hungária nyerte a DKV 12 darabos ebusz-tenderét

Papírformának megfelelő eredmény született a Debreceni Közlekedési Zrt. (DKV) kereken egytucat tisztán elektromos hajtású szóló autóbuszra kiírt tenderén. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a befutó a városban már korábban kipróbált Mercedes-Benz eCitaro lett, miután a kihívóként ringbe szálló BYD ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a bíráló bizottság.

A DKV még ez év júliusában tett közzé pályázati felhívást összesen 12 darab új, teljes hosszban alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbusz beszerzésére, valamint a járművekkel kompatibilis, akár mind a 12 kocsi egyidejű töltésére alkalmas töltőinfrastruktúra leszállítására és üzembe helyezésére, továbbá az autóbuszok átvételétől kezdődő 60 hónapos időszak alatt a karbantartási feladatok teljes értékű ellátására. A DKV kizárólag első alkalommal forgalomba helyezett, legalább 60 fő befogadására és az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérés alapján egy feltöltéssel minimum 250 kilométer megtételére alkalmas típusok megajánlását várta az indulóktól.

Az eljárásban a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft. és a vele partneri viszonyt ápoló debreceni Inter Traction Electrics Kft. (ITE) alkotta konzorcium mérkőzött meg BYD Europe B.V.-vel, érvényes ajánlat viszont csak az előbbitől érkezett. A BYD pályázatát azért minősítette érvénytelennek a bíráló bizottság, mert a cég által benyújtott ajánlat nem felelt meg az eljárást megindító felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, továbbá olyan hibákban, fogyatékosságokban szenvedett, amelyek hiánypótlás keretében sem voltak orvosolhatók. Az Omnibus Hungária és az Inter Traction Electrics Kft., mint közös ajánlattevők így nettó 2 160 304 313 forint értékű ajánlattal nyerték el a járművek és a töltőberendezések szállítási jogát. Az autóbuszok darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 180 millió forint. A 60 hónapos teljes értékű karbantartási feladatok ellátására nettó 16 260 539 forint értékű ajánlatot tettek.

Az ajánlatok összegzéséből kiderül, hogy a megajánlott típus hatótávolsága az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett meghaladja a felhívásban meghatározott maximális 250 kilométeres értéket, mivel egyetlen feltöltéssel akár 315,1 km-t is képes megtenni. A járművekre és a töltőberendezésekre együttesen vállalt 36 hónapos teljes körű jótállás mellett a gyártó a kocsiszekrény szerkezetére 48 hónapos garanciát, az akkumulátorállományra pedig 60 hónapos jótállást és cserejótállást (amennyiben az akkumulátor eredeti kapacitásának 65%-a alá esik) biztosít. A 12 méter hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású modell befogadóképessége 4 álló fő/m2 mennyiséget alapul véve 68 fő, és a tenderkiírás szerint legalább 23 fix rögzítésű ülőhellyel fog rendelkezni. A DKV leendő eCitaróinak műszaki specifikációjáról előzetesen annyi tudható, hogy a kocsikba várhatóan az Akasol 10, vagy 12 modulos lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja kerül, előbbi 330, utóbbi pedig 396 kWh összkapacitással bír. A járművek mozgatásáról, amint azt a csillagos márkától megszokhattuk, a ZF kvázi-kerékagymotoros, háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt AxTrax AVE típusú portálhídja gondoskodik, 2 x 60 kW állandó-, és 2 x 125 kW csúcsteljesítménnyel.

Az Omnibus Hungária és az ITE a megrendelést alvállalkozók bevonásával teljesítenék. Ezek személye nem okoz különösebb meglepetést: a magától értetődő EvoBus GmbH és Pappas Auto Magyarország Kft. mellett a Siemens Zrt., valamint az ITK Holding Zrt. két leányvállalata,  az Inter Tan-Ker Zrt. és a Pandant Távfelügyeleti és Mérő-ellenőrző Szolgáltató Kft. is szerepel a bevonandó partnercégek listáján. A nyertes ajánlattevőknek a teljes beszerzési mennyiség szállítását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés aláírásától számított 216 napon belül kell teljesítenie. Szerződéskötésre a tíznapos szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb október 19-én kerülhet sor, addig a BYD jogorvoslattal élhet az eljárás eredménye ellen.

A járművek megvásárlása a Zöld Busz Mintaprojekt 800 millió forint költségvetésű finanszírozási alprojektjének keretében, kormányzati támogatással és saját pénzeszközök felhasználásával valósul majd meg.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Buses

Címkék