Magazin

Jövő év májusában érkeznek Debrecen eCitarói

Tizenkét darab tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro megvásárlásáról kötött pénteken megállapodást a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., valamint az autóbuszokat szállító Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. pénteken. A vadonatúj, teljes hosszban alacsonypadlós villanybusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást a közlekedési cég még ez év júliusában írta ki. A két beérkezett pályázat közül a nyertes a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária és a vele partneri viszonyt ápoló debreceni Inter Traction Electrics közös ajánlata lett.

A DKV Zrt. pályázati felhívása 12 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, városi szóló autóbusz beszerzése mellett, magába foglalta a járművekkel kompatibilis, akár mind a 12 kocsi egyidejű töltésére alkalmas töltőinfrastruktúra leszállítását és üzembe helyezését, valamint az autóbuszok átvételétől kezdődő 60 hónapos időszak alatt a karbantartási feladatok teljes értékű ellátását, a tartalék alkatrészek és speciális eszközök szállítását is. Az eredményesen zárult eljárásban a járművek és a töltőberendezések szállítási jogát egyedüli érvényes ajánlattevőként az Omnibus Hungária és az Inter Traction Electrics alkotta konzorcium nyerte el nettó 2 160 304 313 forint értékű ajánlatával. Az autóbuszok darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 180 millió forint. A 60 hónapos teljes értékű karbantartási feladatokat nettó 16 260 539 forintért látja el a nyertes.

A cívisváros leendő elektromos Mercedes-Benz eCitaróit az Akasol új generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkupakkjával szerelik fel, amely egy feltöltéssel akár 315 kilométer megtételére is alkalmassá teszi a környezetbarát járműveket. A 12 méter hosszú, háromajtós kocsik 76 utast tudnak majd egyidejűleg a fedélzetükön szállítani. Az autóbuszok a mai kor követelményeinek megfelelően klimatizáltak és rendelkeznek belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel, minden kényelmi és biztonsági berendezéssel.  A járművekkel kompatibilis, 12 jármű egyidejű töltésére is alkalmas töltőrendszert a Salétrom utcai telephelyre, további egy-egy darabot pedig a Segner téri és a Doberdó utcai indítóhelyre telepítik majd.

A 12 busz 2022 májusban áll majd forgalomba. A villanybuszok megvásárlása a Zöld Busz Mintaprojekt 800 millió forint költségvetésű finanszírozási alprojektjének keretében, kormányzati támogatással és saját pénzeszközök felhasználásával valósul meg.

Címkék