Magazin

Debrecen is teszteli a Mercedes-Benz csuklós villanybuszát

A szolnoki tesztet követően Debrecenbe érkezett a  Zöld Busz Program keretein belül hazánkban vendégeskedő csuklós Mercedes-Benz eCitaro: a jármű a debreceni állomáson is két héten keresztül, április 5-től április 18-ig fog tesztüzemben közlekedni a cívisváros helyi viszonylatain.

A típus nem ismeretlen a városban, hiszen a debreceni utazók ugyancsak a Zöld Busz Program keretein belül korábban, még 2020 szeptemberében már kipróbálhatták a tisztán elektromos hajtású autóbusz szóló változatát, a város több autóbuszvonalán. Emellett a modellből hamarosan, várhatóan 2022 nyarán 12 szóló példány érkezik a városba: a járművek megvásárlásáról tavaly októberben kötött megállapodást a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., valamint az autóbuszokat szállító Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Traction Electrics Kft. nettó 2 160 304 313 forint értékben; az autóbuszok darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 180 millió forint.

A DKV közlése szerint a csuklós villanybusz 2022. április 04-én érkezett Szolnokról Debrecenbe. Az utasok 2022. április 05-től próbálhatják ki az elektromos tesztjárművet. A kéthetes próbaüzem során, 6-6 napot fog az autóbusz a városi forgalomban közlekedni. A jármű a tesztüzem ideje alatt két napon át napi 200 km-t, három napon át 150 km-t egy napon át pedig 100 km-t fog megtenni Debrecen utcáin.

A háromajtós elektromos tolócsuklós jármű 18 méter hosszú, klimatizált és teljesen hosszban alacsonypadlós kialakítású. Az autóbusz 146 utast tud egyszerre elszállítani, lelke a 7 modulos 441kWh összkapacitású LMP, lítium-metál-polimer akkumulátor. A jármű egy feltöltéssel akár 200 km-t is képes megtenni. Az autóbusz töltése plug-in töltőberendezéssel, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik.

A DKV közleménye egy korábbi, a tesztbuszt részletesen bemutató írasunkból idézve megjegyzi, hogy az elektromos autóbusz két hajtott futóművel rendelkezik, azaz nem csak a hátsó (C), hanem a középső (B) tengelyt is villamos kerékagymotorral szerelte fel a gyártó. Ennek a kialakításnak köszönhetően a nagy teljesítményt és vonóerőt megkövetelő üzemeltetési körülmények között is megfelelő teljesítményt nyújt a jármű. További előnyt jelent, hogy a második hajtott tengely generátorként is funkcionál, ami fékezéskor javítja az autóbusz energia-visszanyerő képességét.

Az elektromos autóbusszal a 3-as, 4-es és az 5-ös trolibusz és a 10-es, 10Y-os, 13-as, 18-as, 18Y-os, 19-es, 22-es, 24-es, 33-as, 33Y-os, 34-es, 35-ös, 35Y-os, 36-os, 41-es, 44-es és a 45-ös autóbusz viszonylatokon díjmentesen utazhatnak az utasok. A buszt a debreceni tesztüzem után Kecskemétre viszik át.

Címlapkép: DKV

Címkék