Magazin

Egy határon átnyúló projekt keretében négy autóbuszt vásárolna a DKV

A Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) és a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) képviselői még márciusban írtak alá egy országhatáron átívelő, európai uniós finanszírozású projekttámogatási szerződést. Ennek keretében fejlesztik a két város közösségi közlekedési szolgáltatásait és infrastruktúráját, emellett pedig összesen tizenegy darab új autóbuszt is vásárolnak.

A RO–HU 390 azonosítószámú, Románia–Magyarország határon átívelő együttműködési programból finanszírozott projekt keretében Nagyvárad hét, Debrecen pedig négy új autóbuszt vásárol. Az OTL ezen kívül beszerez ötvenöt elektronikus információs táblát is, amelyeket a megállókba fognak kihelyezni, továbbá több, az utasforgalomra és a közszolgáltatásra vonatkozó tanulmányt is elvégeznek a pályázati pénzből.

Nagyvárad már lefolytatta a hét darab autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, amelynek eredményeként 6 darab Euro 6-os erőforrással szerelt szóló Mercedes-Benz Conecto, valamint egy darab hibrid modullal ellátott, ugyancsak szóló kivitelű Mercedes-Benz Citaro Hybrid érkezik a bihari városba.

A Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) a mai napon hirdette meg a saját, négy autóbusz beszerzésére vonatkozó pályázati felhívását, melynek keretében egy darab kizárólag ülő utasok szállítására alkalmas M3/B osztályú, kéttengelyes, normál belépésű elővárosi midibuszt, egy darab M3/II osztályú, kéttengelyes, emelt komfortfokozatú, raktérrel (ez minden bizonnyal a padló alatti csomagteret jelenti) rendelkező elővárosi autóbuszt, egy darab M3/A osztályú kéttengelyes, alacsony belépésű városi midibuszt és egy darab M3/II osztályú kéttengelyes, alacsony belépésű elővárosi autóbuszt vásárolna. Az ajánlatkérő kizárólag új, azaz első alkalommal forgalomba helyezett, azonos gyártótól származó autóbuszok megajánlását és szállítását fogadja el. Az ajánlatok benyújtási határideje 2020. július 6-a.

Anélkül, hogy jóslatokba bocsátkoznánk, érdemes megemlíteni, hogy mivel a tender nagyváradi részén a Mercedes-Benz lett a befutó, könnyen elképzelhető, hogy Debrecenben is a csillagos márkának kedvez majd a szerencse, annál is inkább, mert a cég kínálatával a pályázatban felsorolt összes kategória lefedhető – márpedig a tenderkiírás egyik fontos kitétele, hogy a buszoknak azonos gyártótól kell érkeznie. Ebben az esetben az M3/A osztályú, azaz a buszvezetővel együtt legfeljebb 23 fő szállítására alkalmas, alacsony belépésű midibusz egy célszerűen specifikált Mercedes-Benz Sprinter City 45 lehetne, az M3/B kategóriában pedig a népszerű kishaszonjármű távolsági busszá alakított változata vihetné el a pálmát – egyébként a debreceni Inter Traction Electrics Kft. (ITE) is foglalkozik hivatalos Sprinter-átépítésekkel, így akár még az is elképzelhető, hogy Magyarországon kiszerelt minibuszt vásárolhat a DKV. A „raktérrel rendelkező” M3/II osztályú autóbuszra vonatkozó követelményekre optimális választ jelenhet egy elővárosi specifikációjú Mercedes-Benz Intouro, az alacsony belépésű elővárosi buszok mezőnyében pedig a Mercedes-Benztől származó járóképes alvázra épülő, magyar fejlesztésű és gyártású ITK Reform 501 LE jöhet szóba.

A címlapkép illusztráció, forrás: Miskolczi János

Címkék