Négy új autóbuszt szállít az ITE a Debreceni Közlekedési Zrt.-nek

Hétfőn három új autóbuszt adott át az Inter Traction Electrics Kft. a Debreceni Közlekedési Zrt.-nek. A két társaság a RO–HU 390 azonosítószámú, a Románia–Magyarország határon átívelő együttműködési programból finanszírozott projekt keretében még szeptemberben írt alá megállapodást négy új autóbusz beszerzéséről. A most átadott járműveket 2021. január elején állítja forgalomba a közlekedési társaság, a negyedik autóbusz májusra készül el.

Az európai uniós finanszírozású nemzetközi projekt keretében a Nagyváradi Közlekedési Vállalat és a DKV a két város közösségi közlekedési szolgáltatásainak és infrastruktúrájának fejlesztése mellett, összesen tizenegy darab új autóbuszt vásárolt. Nagyvárad  hat darab szóló Mercedes-Benz Conectót, valamint egyetlen, ugyancsak szóló kivitelű Mercedes-Benz Citaro Hybrid autóbuszt szerzett be, Debrecenbe pedig két Mercedes-Benz Sprinterből átalakított midi és két teljes méretű elővárosi autóbusz, a prototípus Reform 501 LE, valamint egy török gyártású Mercedes-Benz Intouro M érkezik.

A projekt Debrecenre eső összköltsége nettó 340,7 millió forint, melyben három okos-megállóhely kialakítása, az elektronikus jegyrendszer továbbfejlesztése, valamint négy autóbusz beszerzése valósul meg. Az autóbuszokat nettó 225,4 millió forint értékben szállítja a debreceni cég.

A most átadott és bemutatott Mercedes Sprinter Reform-S City, Mercedes Sprinter Reform-S Intercity és Reform 501 LE típusú autóbuszok a tervek szerint 2021 januárjában állhatnak forgalomba. A midi autóbuszok Debrecen közigazgatási területéhez tartozó kisebb utasforgalmú városrészeinek kiszolgálásában vesznek majd részt, az elővárosi Reform 501-es pedig a nagy átlagos utazási távolságú autóbusz vonalakon közlekedik majd.

Papp László polgármester az autóbuszok átadóján kiemelte, hogy a Debrecen 2030 programnak számos eleme foglalkozik a közlekedési infrastruktúra, azon belül is a közösségi közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, így például új villamosvonalat szeretnének építeni, új járműveket vásárolni. Papp László beszélt arról is, hogy

jövőre a tervek szerint elektromos autóbuszokat is beszereznek majd.

Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója úgy fogalmazott, hosszabb szünet újra van saját tulajdonú új busza a cégnek. Hozzátette, a járműpark bővítése a szolgáltatás színvonalának emelése mellett rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi a forgalomszervezést. A 14-22 ülőhelyes midibuszokkal ugyanis gazdaságosabb lesz az utasok szállítása a kisebb forgalmú járatokon, az így felszabaduló nagyobb járműveket pedig a forgalmasabb városrészekben tudja közlekedtetni a DKV. Tájékoztatást adott arról is, hogy

a múlt héten megállapodást írtak alá az állami tulajdonú Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel 12 darab elektromos busz beszerzéséről, amire hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást. 

A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. jelenleg két villamos vonal és öt trolibusz vonal mellett, mintegy hatvan autóbusz vonalon szolgáltatja a közösségi közlekedési szolgáltatásokat. A dinamikusan fejlődő, 200 ezer lakost meghaladó nagyvárosban jelenleg 130 autóbusszal látja el a társaság az autóbusz-közlekedést.

Az elmúlt években új lakóparkok, a város perem területein új ipari parkok létesültek, melynek hatására az utazási igények megváltoztak, átalakultak. Az új járművek forgalomba állításának köszönhetően, lehető válik ezeknek a városrészeknek a kiszolgálásában résztvevő járművek átcsoportosítása, a hálózat más, forgalmasabb, nagyobb utazásszámot generáló városrészeihez.

Címapkép: DKV Zrt., fotók: d2030.hu

Címkék