Magazin

Harmincnégy új autóbuszt adott át az ITK a DKV-nak

Harminc darab hazai gyártású, Mercedes-Benz alvázra épült ITE Reform 500 LE-t és további négy darab török összeszerelésű, csuklós Mercedes-Benz Conecto G-t állít forgalomba a következő napokban az Inter Tan-Ker Zrt. (ITK) és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. Debrecenben. A járműveket január 3-án, hétfőn mutatták be a debreceni Forrest Offices irodaház előtti nagy parkolóban, ezt követően át is adták őket az utasforgalomnak.

A DKV tavaly februárban indított közbeszerzést a helyi közszolgáltatáshoz szükséges autóbuszok 2021. július 1. és 2031. június 30. közötti rendelkezésre állásának biztosítására. Az eljárást egyedüli ajánlattevőként az Inter Tan-Ker Zrt. nyerte. Az új járművek beszerzésére, illetve rendelkezésre állásának biztosítására vonatkozó megállapodás keretében a nyertes pályázónak ütemezett módon kell lecserélnie a meglévő állományt, valamint gondoskodnia kell az autóbuszok műszaki fenntartásáról, karbantartásáról, a javító bázis és a telephely biztosításáról, a járművek telephelyen történő tárolásáról, az üzemanyagkút használatáról és az autóbuszok szükség szerinti vonali javításáról is.

A flottamenedzsment-szerződés részeként összesen 69 darab szóló Mercedes-Benz Conecto, illetve ITE Reform 500 LE, valamint 50 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt állítanak forgalomba, a teljes flottát 2024 őszéig kell átadni. A járműpark cseréje ütemezetten történik majd; az első ütemben 2022. januárjában 30 darab szóló ITE Reform 500 LE és 4 darab csuklós kivitelű Mercedes-Benz Conecto G  váltja a régi, Volvo-alapú Alfa Busz Cívis járműveket. A korszerű új autóbuszok üzembe helyezésével párhuzamosan, a 12 éves szóló és csuklós Volvo autóbuszokat a DKV Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt. fokozatosan kivonja az utasforgalomból.

Az alacsony belépésű (low entry) Mercedes-Benz OC 500 LE alvázra épülő Reformok a típusra jellemző 2-2-1, a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) csuklós Conectók pedig 2-2-2-2 ajtóképlettel rendelkeznek. Az autóbuszok klimatizáltak, s felszerelték őket külső és belső akusztikus utastájékoztató rendszerrel is.

A 30 darab ITE Reform teljes egészében az Inter Traction Electrics Kft. debreceni autóbuszgyárban készült el, a 4 darab Mercedes-Benz Conecto G pedig a Mercedes-Benz törökországi üzeméből érkezett.

Címkék