Magazin

Tíz új Mercedes-Benz Conecto G szolgálatba állításával indítja az évet a DKV

Az év első magyarországi autóbuszos flottaátadása Debrecen nevéhez fűződik, újabb szakaszához érkezett ugyanis a DKV Zrt. 2024 végéig tartó flottacsere programja. A szóló állomány megújulása után – amelyről a tavalyi év során folyamatosan tudósítottunk – idén a csuklós járműpark cseréje van soron. A projekt következő lépését jelentő újabb 10 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt 2024. január 4-én délelőtt adta át az Inter-Tan-Ker Zrt. a DKV részére, az immár szokásosnak mondható ünnepélyes keretek között, ezúttal a debreceni közlekedési társaság Salétrom utcai telephelyén.

Mint ismeretes, az új debreceni közszolgáltatói szerződés értelmében a helyi autóbuszpark átfogó cseréje éppen két évvel ezelőtt, 2022. január 3-án vette kezdetét 30 darab alacsony belépésű, Mercedes-Benz önjáró alvázra épített ITE Reform 500 LE szóló és további négy Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz forgalomba állításával. Utóbbi típusból azóta még hat példány került a DKV-hoz, majd a szintén a tervekben szereplő összesen 39 darab szóló kivitelű Mercedes-Benz Conecto átadása következett, amelyek összesen négy részletben, tavaly februárban, áprilisban, júniusban és szeptemberben érkeztek meg a cívisvárosba. Az új dízelmotoros járművek mellett a flotta a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozási mintaprojektjének keretében 2022 augusztusában 12 darab zéró emissziós Mercedes-Benz eCitaro villanybusszal is bővült.

A debreceni közforgalmú járműpark 2023. szeptember 22-én frissült legutóbb, az akkor átadott utolsó 10 új szóló Conecto érkezésével lezárult a szóló autóbuszok cseréje. Az idei évben a tervek szerint mind az 50 új csuklós autóbuszt is birtokba veheti majd a helyi utazóközönség, ebből a ma átadott 10 kocsival együtt mostanáig összesen 20 példány kezdte meg a munkát. A legújabb járművek sajtótájékoztatóval egybekötött ma délelőtti átadóceremóniáján részt vett Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere és Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója is.

Az Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres, 360 lóerős (265 kW) Mercedes-Benz OM 470 LA dízelmotorral hajtott, valamivel több mint 18 méter hosszú, négyajtós, 2-2-2-2 ajtókiosztású csuklós autóbuszok tavaly átadott szóló társaikhoz hasonlóan légkondicionáltak, ingyenes WiFi szolgáltatással és külső-belső audiovizuális utastájékoztató rendszerrel rendelkeznek. A teljes hosszban alacsonypadlós utastérben 39 ülő- és 114 állóhely található, illetve a második ajtóval szemközti peronrészen egy kerekesszék és egy babakocsi elhelyezésére is van lehetőség. A járművekre már a DKV december közepén bemutatott új arculata szerinti logó került.

A most forgalomba állt új Mercedes-Benz Conecto G autóbuszok 10 darab kiöregedő Volvo-Alfa Cívis 18 csuklóst váltanak fel (a szóló névrokonától eltérően Lengyelországban gyártott típus  lényegében megegyezik a Volvo 7700A ráncfelvarrott változatával). Az új járművek üzembe helyezésével, akárcsak tavaly a szólók esetében, a Volvo gyártmányú csuklós autóbuszokat fokozatosan vezetik majd ki a helyi közösségi közlekedésből, tovább csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsátást a hajdúsági megyeszékhelyen. A fennmaradó 30 darab Mercedes-Benz Conecto G idei forgalomba állásával 2024 végére Debrecen helyi járatú buszállományát kizárólag egységes technikára épülő, fiatal járművek alkotják majd.

A DKV elmondása szerint a jegy- és bérletárak a 2024-es évben nem emelkedtek. A bérleteket elektronikusan, kényelmesen, gyorsan és kedvezőbb áron a dkvejegy.hu oldalon lehet megvásárolni.

Fotók: DKV Zrt.

Címkék