Magazin

Megérkezett az utolsó tíz szóló Mercedes-Benz Conecto is a DKV-hoz

Befejeződött a városi szóló autóbuszpark cseréje Debrecenben, miután ma délután ünnepélyes keretek között átadásra került az utolsó 10 darab szóló kivitelű Mercedes-Benz Conecto is, 39 darabra növelve ezzel a típus helyi állományát. A tavaly elindított átfogó flottacsere-program 2024 végéig tart, addigra a tervek szerint 50 darab csuklós Mercedes-Benz Conecto G is forgalomba áll a cívisvárosban.

Amint azt korábban többször megírtuk, Debrecenben a 2021-ben életbe lépett új szolgáltatói szerződéssel a helyi autóbuszállomány is fokozatosan megújul, a leendő flottát összesen 69 darab szóló és 50 darab csuklós, korszerű Euro 6-os dízelmotorral hajtott autóbusz alkotja majd. A járműpark cseréje tavaly januárban, 30 darab alacsony belépésű Mercedes-Benz önjáró alvázra karosszált szóló ITE Reform 500 LE és négy darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz üzembe helyezésével vette kezdetét, utóbbi típusból az elmúlt másfél évben további hat példány jött. A flotta tavaly augusztusban a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozási mintaprojektjének keretében 12 darab tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaróval is kiegészült, ezeket hivatalosan szintén az Inter Tan-Ker Zrt. cégcsoport adta át a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. részére.

Az összesen 39 járművet számláló szóló Conecto-széria négy részletben érkezett, idén februárban kilenc, április közepén és június végén pedig egyaránt tíz-tíz példány állt forgalomba a Mercedes-Benz török gyártású, belépőkategóriás városi szóló modelljéből. Az utolsó tíz kocsit szeptember 22-én, azaz ma délután adta át jelképesen az Inter Tan-Ker Zrt. a DKV Zrt.-nek. Az átadóünnepséget ezúttal a Nagyerdei Stadion előtt tartották, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója és Úti Csaba, az ITK Zrt. közlekedési üzletágvezető-helyettesének jelenlétében.

A most átvett újabb tíz Conecto specifikációja azonos a korábban leszállított, a DKV elmondása szerint az utasok körében népszerű kocsikéval. A valamivel több, mint 12 méter hosszú, háromajtós kivitelű, 2-2-2 ajtókiosztású autóbuszok klimatizáltak, és egyebek mellett ingyenes WiFi szolgáltatással, külső-belső audiovizuális utastájékoztató rendszerrel, valamint biztonsági kamerarendszerrel vannak felszerelve. Fedélzetükön 27 ülő- és 80 állóhely található, mozgatásukról Euro 6-os emissziós normát teljesítő, hathengeres, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor gondoskodik.

Az összes megrendelt szóló Mercedes-Benz Conecto forgalomba állása egyúttal azt is jelenti, hogy végleg leáldozik a városban 2009 óta közlekedő Volvo-Alfa Cívis 12 autóbuszoknak, amelyek október 1-től végérvényesen elbúcsúznak Debrecen utcáitól, lezárva ezzel a helyi közlekedéstörténet egy szakaszát. A vitatott megítélésű típusból eredetileg 100 darabot állított forgalomba a Cívisbusz Konzorcium. A maguk idejében hazai szemmel kifejezetten modernnek számító, 28 ülő- és 72 állóhellyel rendelkező, teljes hosszban alacsonypadlós, légkondicionálóval, külső-belső akusztikus utastájékoztató rendszerrel és Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt járművek 14 évvel ezelőtt nagyrészt az egykori Hajdú Volán korszerűtlenné vált normálpadlós Ikarus és MAN autóbuszait váltották le. Az azóta eltelt közel másfél évtized alatt a buszok csaknem 76 millió kilométert tettek meg, átlagos futásteljesítményük 800 ezer kilométer volt. A flotta két rekorder járműve az LMG-051 és az LMG-053 rendszámú kocsi, amelyek egymillió kilométernél is többet futottak. Szemléletesen ez annyit jelent, mintha az autóbuszok huszonötször kerülték volna meg a Földet, vagy két és félszer elmentek volna a Holdra.

A legutóbbi, 2009-es átfogó buszcserével a DKV számításai alapján mintegy 5 tonnával csökkent az éves károsanyag-kibocsátás Debrecenben. A szolgáltató szerint az új Mercedes-Benz Conecto és ITE Reform 500 LE autóbuszok fogyasztása átlagosan 20%-kal kedvezőbb a kiváltásra kerülő, Volvo B9L alvázas Cívisekénél, így a szén-dioxid kibocsátásuk is körülbelül ötödével alacsonyabb.

A debreceni járműcsere-program jövőre a fennmaradó 40 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz forgalomba állításával folytatódik, így – amennyiben az ITE által karosszált Reformokat is ideszámítjuk – 2024 végére Debrecen helyi közlekedésében egységes, kizárólag Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszokból álló flotta szállítja majd az utasokat. A Mercedes-Benz Conecto egyébként jelenleg Magyarország egyik legnépszerűbb városi busztípusa, a 2016-ban bemutatott aktuális generációból mára összesen 418 darab közlekedik országszerte hazánk útjain.

Fotók: DKV Zrt.

Címkék