Magazin

Átadták a debreceni Mercedes-Benz eCitaro flottát

Augusztus 30-án ünnepélyes keretek között vehette át a DKV Zrt.  12 darabos villanyhajtású Mercedes-Benz eCitaro flottáját, amelynek megvásárlásáról még tavaly kötött megállapodást a közlekedési társaság a Daimler Buses hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft.-vel és konzorciumi partnerével, a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-vel. A 2,16 milliárd forint értékű beszerzés részben a Zöld Busz Mintaprojekt finanszírozási alprojektjének támogatásából valósult meg, a 12 darab környezetbarát autóbusz  és a töltő infrastruktúra megvásárlásához 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány, fennmaradó költségeket a DKV bizosította saját pénzeszközök felhasználásával.

A cívisváros buszflottájának legújabb tagjai háromajtós kivitelben érkeztek, a 12 135 mm hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós járművek hivatalosan 51  álló- és 26 ülő utast képesek egyidejűleg fedélzetükön szállítani. A 13 870 kg saját tömegű buszok mozgatásához szükséges energiát a német Akasol második generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC 2) nagyfeszültségű akkumulátorcsomag tárolja, abból is a 10 modulos, 330 kWh összkapacitású változat, ami akár 315 kilométer megtételére is alkalmassá teszi a járműveket. Az akkupakk össztömege 2540 kg, ebből 6 modul, azaz több mint 1,5 tonna a tetőre került a klímaberendezés tetőegysége elé, 4 pedig a motortorny alsó részébe. Az akkumodulok 700 V névleges feszültségen működnek, az inverter utáni hálózat feszültsége 400 V.

Az autóbuszok energiatárolóinak feltöltésére 14 darab konnektoros csatlakozóval ellátott, 120 kW töltőteljesítményű Konstad-Siemens CPC120/Unity 120 töltőberendezés szolgál majd, amihez a kocsik mellső tengelye felett jobb- és baloldalt is kialakítottak egy-egy járműoldali interfészt.

A villanybuszok hajtásáról, mint minden eCitaro esetében, ezúttal is a jól ismert ZF AxTrax AVE típusú kvázi-kerékagymotoros portálfutómű gondoskodik, a folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×126 kW. A mellső futómű szintén a ZF terméke, itt az RL 82 EC típusjelű független felfüggesztésű, 8,2 tonna teherbírású konstrukciót találjuk, szokatlanul széles, Continental 315/60 R22,5 méretű, erősített oldalfalú gumiabroncsokkal; ezek az akkumulátorok miatti nagy mellső tengelyterhelést hivatottak ellentételezni.

Az autóbuszok fedélzetén elegáns fahatású padlóburkolat és szálcsiszolt kapaszkodórendszer fogadja az utasokat. Az utastérben, amelyet tolatókamerával kiegészített fedélzeti kamerarendszerrel is ellátak, 2+2 soros elrendezésben 26 fix rögzítésű Mercedes-Benz City Star Eco utasülés kapott helyet, ezen kívül egy babakocsi és egy kerekesszék elhelyezésére is van lehetőség a középső ajtóval szemben. A jobb mellső kerékdob mögé egy másfeles, ún. “mutter und kind” ülés került.

Az utastér hőmérsékletéért EvoThermatik Plus típusú hőszivattyús, CO2 hűtőközeges, automata-szabályzású klímaberendezés felel, hideg időben pedig egy gázolaj-tüzelésű kályha szolgál kiegészítő fűtőberendezésként. A vezetőtér különálló klímaberendezéssel rendelkezik. Van lehetőség fordafüggő automatikus fűtőberendezés-programozásra és akkumulátortöltés közbeni előkondicionálásra (vagyis az utastér előzetes, indulás előtti lehűtésére vagy felfűtésére még a töltőn állva) is, amivel értékes hatótáv-kilométereket lehet megtakarítani. A rendszer az utastér előtemperálása mellett a sűrített levegőt is feltermeli az előre beállított időpontra.

A külső-belső akusztikus utastájékoztatás mellett az utazóközönségnek szánt menet közbeni információk három elektronikus relációjelzőn és két beltéri TFT monitoron is megjelennek. A járművek teljes egészében LED-es rendszerű világítást kaptak: kívül és az utastérben egyaránt alacsony energia- és karbantartás-igényű fénykibocsátó diódák gondoskodnak a világításról. Az utasajtók elektromos működtetésűek, mindegyiküket elláták utasszámláló-berendezéssel, s rendelkeznek zárás-automatikával, élvédelemmel, vezető általi vezérlési lehetőséggel, mozgásérzékelővel, továbbá mindkét irányban erőkorlátozottak is.

Az eCitarókba került vezetéstámogató aktív biztonsági elektronikák sorában megtalálható többek között a vészfékasszisztens (BAS), az ASR és az ESP is, utóbbi kikapcsolható. A buszok rendelkeznek támolygás-bólintáscsillapítás (WNR) funkcióval is, ami a nagy tömegű akkupakkok tehetetlenségét, a karosszéria ún. parazita mozgásait hivatott kompenzálni a lengéscsillapítók elektronikus szabályzásával. Az autóbuszokat 20 km/h sebesség alatt aktív E-zaj hanggenerátorral is felszerelték, ez segíti a gyalogosokat és a kerékpárosokat az egyébként hangtalanul közeledő járművek időben történő észlelésében.

A 12 elektromos autóbusz üzembe állításával 600 000 km-es futásteljesítmény mellett a DKV szerint éves szinten 710 tonnát meghaladó CO2-kibocsátás takarítható meg. Az elektromos autóbuszokkal 2022. augusztus 31-től lehet találkozni a város minden viszonylatán.

Fotók: Kandert Szanolcs |dehir.hu

Címkék