Magazin

Így teljesítenek a Mercedes-Benz eCitarók Debrecenben

A Debreceni Közlekedési Zrt. tavaly szeptember óta 12 darab szóló Mercedes-Benz eCitarót közlekedtet a cívisváros flottájában, amelyek eddigi üzemeltetési tapasztalatairól az 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson tartott előadást a DKV műszaki és üzemeltetési igazgatója.

A Zöld Busz Program keretében, 2,16 milliárd forint értékben vásárolt autóbuszok tavaly szeptember elseje óta közlekednek a városban, ahol 2023 októberéig a tervezettnél 170 ezer kilométerrel kevesebbet, összesen közel 430 ezer kilométert futottak, járművenként átlagosan 35 772 kilométeres futásteljesítménnyel. A kocsinkénti kilométertelítettség 2023. október 4-ig 27 616 és 43 796 kilométer között alakult; eddig az időpontig csupán két példány (STZ-880, illetve -881) futásteljesítménye haladta meg a 40 ezer kilométert, nyolc kocsié 30 és 40 ezer kilométer közötti tartományban mozgott, kettőé pedig még a 28 ezer kilométert sem érte el (STZ-877 és -878). A járművek átlagosan napi 148 kilométert teljesítenek a városban, a maximális napi futásteljesítmény pedig 234 kilométer.

Az autóbuszok energiafogyasztása az üzembe helyezés első hónapjában kimondottan jól alakult, ugyanis az átlagfogyasztás flottaszinten alig haladta meg a 100 kWh/100 kilométert, két kocsi esetében pedig az üzemeltető ez alatti, 96 és 98 kWh/100 kilométer értékekről tudott beszámolni. Ebben a hónapban a járművek 24 258 kilométeren 25 317 kWh betöltött energiát használtak fel.

A 2023 augusztusi adatok viszont, amikor a járművek lényegesen több, 37 292 kilométer futásteljesítményt tudhattak maguk mögött, már jóval nagyobb értékeket mutatnak. Az eCitarók a nyár utolsó hónapjában 54 465 kWh energiát használtak fel, a flotta átlagfogyasztása menetrend szerinti utasforgalom terhelés mellett 146 kWh/100 kilométer volt, ami 135 és 167 kWh/100 kilométer közötti értékek alapján került meghatározásra. A magasabb energiafogyasztás a klímaberendezés nagyobb fokú használatának tudható be.

Az autóbuszokban egy 10 modulból álló, 330 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid akkumulátorcsomag felel az energiatárolásért, ennek hasznosítható energiatartalma 255 kWh, azaz a járművek a teljes akkukapacitás közel 80%-ával gazdálkodhatnak. Az egyetlen feltöltéssel megtehető kilométerek időjárási körülmények függvényében jelentősen változhatnak, kedvező körülmények között akár 270 kilométer teljesítésére is képesek lehetnek a járművek, de mint azt az augusztusi számok is jól mutatják, nyáron a hatótávolság ennél jóval kevesebb, 150 és 190 kilométer között alakul. A téli üzem tekintetében a DKV nem közölt adatokat, de mivel a járműveket – akárcsak a belső égésű motorral szerelt buszokat – gázolajjal, vagy szintetikus tüzelőanyaggal is működtethető kiegészítő fűtőkészülékkel is felszerelték, így a hidegebb hónapokban vélhetően a DKV-s példányok is tartották a szóló eCitarókat jellemző 1,1-1,2 kWh/kilométer körüli értéket.

A járműmeghibásodások tekintetében az üzemeltető a 2022. augusztus 29-től 2023. október 3-ig tartó időszakra vonatkozóan 49 darab (4,1 darab/jármű) garanciális, az importőr hatáskörébe tartozó meghibásodásáról számolt be. Egy kocsi (STZ-884) esetében még 2022 szeptemberében szükségessé vált egy akkumodul cseréje (nem vette fel a töltést), emellett a DKV a nagyobb meghibásodások közé sorolta két darab csavarkompresszor és két darab akkupakk szalagkábel cseréjét, valamint öt darab alkatrészcserével javított hűtés-fűtés rendszeri hibát is. A legtöbb előforduló meghibásodás és probléma a hőszivattyús, CO2 hűtőközeges hűtő-fűtő rendszert és a kiegészítő fűtést, az utastéri ajtókat, valamint a nagyfeszültségű rendszert érintette. A járművek kiadhatósági mutatója 2023 májusáig magas volt, rendszeresen 10-11 darab/nap, de előfordult, hogy mind a 12 jármű forgalomban volt. A kánikulai időjárás beköszöntével viszont rendszeressé váltak a hűtő-fűtő rendszer, illetve a klímaberendezést érintő meghibásodások, megtörténtek az első karambolok, és több üvegtörés is bekövetkezett, mindezek okán 8-10 darab/napra romlott a kocsik kiadhatósága.

Az autóbuszok energiatárolóinak feltöltésére 14 darab, konnektoros csatlakozóval ellátott, 125 kW maximális töltőteljesítményű Konstad-Siemens CPC120/Unity 120 típusú töltőberendezést telepítettek, amelyek eddig viszonylag megbízhatóan üzemeltek, 2023. január 1-től 2023. szeptember 11-ig mindössze 20 hiba jelentkezett. Ez főleg RFID kártyával kapcsolatos problémák, töltőoszlop kijelző hibák és kommunikációs hibák voltak. A backround rendszer hibája miatt egy alkalommal fordult elő a teljes, egy alkalommal pedig transzformátor hiba miatt részleges üzemképtelenség.

A DKV szerint az új „üzemág” elindításának előkészítése és rendszerbe állítása sikeresen valósult meg, az akkumulátortöltő berendezések megbízhatóan működnek, emellett a távfelügyeleti rendszerek is jól funkcionálnak és a műszaki üzemeltetés, illetve a forgalomszervezés számára fontos információkat szolgáltatnak. A járművek hozzák az importőr által vállalt fajlagos energiafelhasználási adatot (1,3 – 1,5 kWh/km). Az üzemeltetés során a társaság biztonságos (kockázatmenetes) e-busz forgalmi menetrendet és töltési ütemtervet alkalmaz. A töltési ütemterven egyszer kellett változtatni a lekötött energia teljesítmény túllépése miatt.

Fotók: DKV Zrt.

Címkék