Magazin

Kecskeméten is elindul a Zöld Busz Program mintaprojektje

Napokon belül Kecskeméten is elstartol az elektromos hajtású autóbuszok hazai elterjedését célzó Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektje, melynek részeként Debrecen, Zalaegerszeg és Esztergom után a „hírös város” is vendégül láthat egy négyhetes próbaüzem keretében egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro tesztbuszt. A lokálisan zéró emissziós autóbuszt bárki díjmentesen kipróbálhatja a tesztidőszakban, melynek során a jármű heti hat napot közlekedik a megyeszékhely helyi viszonylatain. A címlapképünkön is látható, a gyári sajtófotókról jól ismert német villanybusszal a tervek szerint Kecskemét valamennyi helyi járatán találkozhat majd az utazóközönség. 

A városba 1-2 napon belül megérkező, ezüstmetál fényezésű gyári demóbuszt még a múlt hónapban szállították hazánkba, és a Volánbusz közreműködésével március 22-e és április 18-a között a zalaegerszegiek már ki is próbálhatták. A zalai tesztüzem végeztével az autóbusz még nem vonul vissza a Daimler Buses mannheimi gyárába, hiszen a mintaprojekt kecskeméti állomásán is bizonyítania kell egy újabb négyhetes tesztidőszak keretében. A bemutatójárművet – az Esztergomban jelenleg is próbaköreit futó, valamint a tavaly Debrecenben tesztelt eCitaróhoz hasonlóan – az EvoBus-csoport hazai képviselete, az Omnibus Hungária biztosítja, amely a debreceni Inter Traction Electrics Kft.-vel konzorciumban vesz részt a mintaprojektben. A tesztek idejére az üzemeltetési feladatokat, vagyis a jármű éjszakai töltését, ellenőrzését és szükség esetén karbantartását az ITE vállalta, a járművezetőket pedig ezúttal a “hírös város” autóbuszos közszolgáltatói feladatait ellátó Inter Tan-Ker Zrt. biztosítja. Az autóbusz a tesztidőszakot megelőző előkészületeket és felkészítéseket (oktatás, matricázás, kijelző programozás, töltő beüzemelés) követően várhatóan egy héten belül állhat utasforgalomba Kecskeméten.

A Kecskemétre érkező demóbusz itt még Zalaegerszeg „színeiben”

Maga a jármű egy 2019-as gyártású, háromajtós kivitel, melynek teljes hosszban alacsonypadlós utastere 80 fő befogadására alkalmas, fedélzetén 2+2 soros elrendezésben 29 fix rögzítésű és további két lehajtható utasülés kapott helyet. Az esztergomi demójárműtől eltérően ebbe a kocsiba egy 12 modulból álló, 292 kWh összkapacitású Akasol lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) nagyfeszültségű akkumulátorcsomag került – az eddigi tapasztalatok szerint egyébként egy Kecskemét méretű városban már a 10 modulos, 243 kWh-os akkumulátorcsomag is elégnek bizonyulhat az egész napi folyamatos üzemhez. Az összesen mintegy 3 tonna súlyú akkupakk az üzemi körülményektől függően egyetlen feltöltéssel akár 240-250 kilométer hatótávolságot is képes biztosítani a 19 500 kg legnagyobb gördülő össztömegű autóbusznak (a jármű üresen 13 940 kg-ot nyom). A tesztbusz mozgatásáról, amint azt már a csillagos márkától megszokhattuk, a ZF kvázi-kerékagymotoros, háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt AxTrax AVE típusú portálhídja gondoskodik.

Az eCitaro utasterének elemei és a burkolatai megegyeznek a hagyományos Citaro változatokéval

A Zöld Busz Mintaprojektben való részvétel előzetesen megadott feltételekhez kötött, ezért a német villanybusz Kecskeméten is előzetesen meghatározott, szigorú protokoll szerint közlekedik majd: a négyhetes tesztprogram során hetente kétszer 200 kilométert, háromszor 150 kilométert, egyszer pedig 100 kilométert kell minimálisan teljesítenie naponta. A jármű energiatárolóinak éjszakai feltöltése a portugál EFACEC 90 kW maximális töltési teljesítményű, QC90B DC Fast Charger plug-in töltőállomásáról történik az Inter Tan-Ker Zrt. és a Kecskeméti Közlekedési Központ (KeKo) közös telephelyén. A művelet a maximális töltésteljesítmény teljes kihasználásával közel 3  órát vesz igénybe.

Az akkumulátormodulok közül négy a jármű hátuljában, a motortorony alsó részén, nyolc pedig a jármű tetején kapott helyet

A CO2 hűtőközeges hőszivattyús klímaberendezéssel felszerelt autóbusz fedélzetén elektronikus utastájékoztató berendezés és mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is találhatók. A járművet kívül és az utastérben is egyaránt LED-technikát alkalmazó fényforrásokkal látták el. A gépkocsivezetők munkáját radar alapú Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszerek is segítik majd.

Címlapkép: Daimler Truck AG, fotók: Zöld Busz Projektiroda

Címkék