Magazin

Holnaptól Debrecen útjain a következő tíz új Mercedes-Benz Conecto

Az ütemterv szerint halad a DKV Zrt. 2024 végéig tartó flottacsere programja – közölte portálunkkal a debreceni közlekedési társaság. A ma délelőtt, az Inter Tan-Ker Zrt. debreceni telephelyén megtartott átadóünnepséget követően július 1-től újabb tíz szóló kivitelű Mercedes-Benz Conecto áll forgalomba a cívisvárosban.

A 2021 óta érvényben lévő debreceni flottamenedzsment-szerződésben előírt átfogó flottacsere 2022. január 3-án vette kezdetét 30 darab Mercedes-Benz alvázra szerelt, alacsony belépésű ITE Reform 500 LE és további négy darab teljes hosszban alacsonypadlós Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz forgalomba állításával. Hosszú távon azonban a Törökországban gyártott csillagos buszok kerülnek majd többségbe, hiszen a Conecto szóló kiviteléből 39, a csuklósból pedig 50 példány szolgál majd a hajdúsági megyeszékhelyen. A tavalyi év eleje óta eltelt másfél esztendőben a fentieket további 19 darab szóló és hat darab csuklós Conecto követte, augusztusban pedig a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozási mintaprojektjéhez kapcsolódva 12 darab tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro is érkezett a flottába.

A június 30-án, Dr. Papp László debreceni polgármester és Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatójának jelenlétében átadott legújabb szóló Conecto-széria specifikációja azonos az idén februárban és áprilisban átvett példányokéval. Az Euro 6-os emissziós normát teljesítő dízelmotorral szerelt, 12 méter hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású autóbuszok légkondicionáltak, ingyenes WiFi szolgáltatással és külső-belső akusztikus utastájékoztató rendszerrel felszereltek. A 27 ülő- és 80 állóhellyel rendelkező új járművek üzembe helyezésével folytatódik a kiöregedett Volvo-Alfa Cívis 12 szóló autóbuszok fokozatos kivezetése a debreceni közösségi közlekedésből – a típust Budapesten április végén búcsúztatták el -, csökkentve ezzel a városi járműpark károsanyag-kibocsátását.

Legutóbb idén áprilisban számoltunk be újabb debreceni rendeltetésű Mercedes-Benz Conectók érkezéséről. A mostani átadást követően a fennmaradó utolsó 10 szóló kocsit várhatóan ősszel veszi majd át a DKV. Jövőre további 40 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz forgalomba állítása van tervben, ezzel 2024 végére azonos vagy hasonló főegységekre épülő, egységes flotta biztosítja majd a helyi autóbuszos közlekedést Debrecenben, a DKV és az Inter Tan-Ker Zrt. közös üzemeltetésében.

Fotók: DKV Zrt.

Címkék