Magazin

A debreceni reptéren vette át a soron következő tíz Mercedes-Benz Conecto G csuklóst a DKV

Lassan a végéhez közeledik a városi autóbuszpark átfogó cseréje Debrecenben, miután június 4-én a DKV Zrt. újabb 10 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszt vett át az INTER TAN-KER Zrt.-től. Ezekkel a járművekkel együtt összesen már 40 darab állt forgalomba a városban a korszerű Euro 6-os dízelmotorral szerelt, teljes hosszban alacsonypadlós csuklós típusból, közülük 30 kocsi az idei évben. Az ünnepélyes átadóceremóniát ezúttal a Debreceni Repülőtéren tartották. A különleges helyszínválasztás nem véletlen, a buszok átadásával egy időben ugyanis a DKV Zrt. és a Debrecen Airport közös kampányba is kezdett, amelynek célja, hogy a repülőtérre utazók az autót közösségi közlekedésre cseréljék, a Debrecenbe érkező turisták pedig könnyen igénybe tudják venni a szolgáltatást.

Amint arról korábban beszámoltunk, az új debreceni közszolgáltatói szerződéssel megkezdett flottacsere első lépéseként még 2022 januárjában 30 darab alacsony belépésű, Mercedes-Benz alvázra szerelt ITE Reform 500 LE társaságában négy darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz is átadásra került, amit további hat kocsi követett az év folyamán. Ezen kívül a kormányzati Zöld Busz Program finanszírozási mintaprojektjének részeként 2022 augusztusában 12 darab Mercedes-Benz eCitaro villanybusszal is bővült a helyi flotta. Az elmúlt év az új dízelmotoros szóló autóbuszok négy részletben történő forgalomba állításáról szólt: tavaly februárban, áprilisbanjúniusban és szeptemberben összesen 39 darab Mercedes-Benz Conecto érkezett. Idén ismét felpörgött a csuklósok átadása is, január elején és március végén egyaránt 10-10 új kocsival gyarapodott a debreceni állomány. A tervek szerint október folyamán megérkezik az utolsó 10 darab Conecto G is, ezzel 2024 végére teljesen megújul a debreceni csuklós autóbuszflotta, és egyúttal lezárul a teljes dízelüzemű járműpark cseréje is.

A DKV elmondása szerint a cívisváros gazdasági fejlődésével párhuzamosan jelentősen megnövekedtek az utazási igények is Debrecenben, így komoly szükség van a nagy befogadóképességű csuklós járművekre. Szintén az emelkedő utasszám indokolta a város egyik legforgalmasabb gerincvonalának, a keleti és a nyugati városrészt összekötő 19-es buszjáratnak a sűrítését is. A társaság úgy látja, hogy ma már a legkisebbek (és szüleik) közül is egyre többen választják a közösségi közlekedést, mivel április 1-től a 6 és 14 év közötti gyermekek díjmenetesen utazhatnak a DKV Zrt. járatain a Junior Városkártyával.

Dr. Papp László debreceni polgármester és Dr. Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatójának jelenlétében kedden átadott Conectók az AE JC-631-től AE JC-640-ig tartó rendszámmezőt kapták, forgalomba állításukkal pedig újabb 10 darab kiöregedett Volvo-Alfa Cívis 18-as csuklós autóbusztól vesz búcsút a hajdúsági megyeszékhely. A legújabb csillagos autóbuszok specifikációja megegyezik a korábban leszállított példányokéval. Az Euro 6-os emissziós normát teljesítő 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 dízelmotorral hajtott, 18 124 mm hosszú, 2-2-2-2 ajtókiosztású, teljes hosszban alacsonypadlós csuklós autóbuszok természetesen klimatizáltak, emellett ingyenes fedélzeti WiFi szolgáltatással és külső-belső akusztikus utastájékoztató rendszerrel is fel vannak szerelve. Az utastérben 39 ülő- és 114 állóhely mellett egy mozgáskorlátozottak számára fenntartott férőhely is található. Az így előálló 154 fős teljes utaskapacitás a DKV számításai szerint a gyakorlatban több mint 90 személyautó kiváltását teszi lehetővé.

A DKV és a Debrecen Airport közös kampányának célja, hogy minél többen válasszák autó helyett a közösségi közlekedést a repülőtérre történő utazáshoz is. Mint írják, mindkét társaság folyamatos erőfeszítéseket tett azért, hogy ez megvalósuljon. A repülőtér a komfortosabb várakozás érdekében fedett buszmegállót helyezett ki, valamint az aszfaltra festett jelzésekkel segíti az utasokat abban, hogy minél könnyebben megtalálják a megállót.

A DKV Zrt. bővítette az elektronikus jegyvásárlási palettáját is, így a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felületén már nem csak a mobiljegyet és az egyórás mobiljegyet, hanem az 1, 3 és 7 napos jegyeket is megvásárolhatják az utasok. A DKV szerint ez a kényelmi szolgáltatás megkönnyíti a Debrecenbe érkező látogatók, turisták közlekedését is. A terminál bejáratánál és a poggyászok érkezésének helyszínén angol és magyar nyelven QR-kódokat tartalmazó tájékoztatókat helyezett el a társaság, amelyek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. felületére navigálnak. Az Airport 1-es jelzésű reptéri járatok már nem csak a repülőgépek indulásakor indulnak a debreceni repülőtérre, hanem ütemesen, óránként egy-egy járat közlekedik a Nagyállomás és a légikikötő között.

Fotók: DKV Zrt.

Címkék