Magazin

Tizenkét elektromos autóbuszt vásárolna Debrecen

Ha minden az elképzelések szerint alakul, beköszönt a villanybuszok kora a cívisvárosban is: a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. a mai napon összesen tizenkét darab új, alacsonypadlós, tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére hirdetett közbeszerzési eljárást. A járművek megvásárlása a Zöld Busz Mintaprojekt 800 millió forint költségvetésű finanszírozási alprojektjének keretében, kormányzati támogatással és saját pénzeszközök felhasználásával valósulna meg – az erre vonatkozó tervek egyébként már tavaly augusztusban napvilágot láttak.

Az DKV Zrt. a tenderkiírás szerint összesen 12 darab új, teljes hosszban alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbuszt vásárolna. Szintén a beszerzés részét képezi a járművekkel kompatibilis, akár mind a 12 kocsi egyidejű töltésére is alkalmas töltőinfrastruktúra leszállítása és üzembe helyezése, valamint az autóbuszok átvételétől kezdődő 60 hónapos időszak alatt a karbantartási feladatok teljes értékű ellátása is. A kizárólag új, azaz első alkalommal forgalomba helyezett járműveknek egyazon gyártótól származónak, ugyanolyan típusúnak és egységes arculatúnak kell lenniük. A megajánlott busztípus minimálisan elvárt befogadóképessége (a gálánsnak látszó, de a jellemzően tetemes saját tömegű villanybuszoknál egyre inkább megszokott 4 fő/m²-rel számolva) 60 fő, ezen belül legalább 23 fix ülőhelyet kell biztosítani a fedélzeten. A pályázati kiírás értelmében a buszoknak az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérés alapján képesnek kell lenniük legalább 250 kilométer megtételére – a tender a járművek energiaellátását biztosító akkumulátorok kapacitását nem határozza meg pontosan.

Az ajánlattevőknek a komplett járművekre és töltőinfrastruktúrára vállalt teljes körű jótállás mellett (minimum 60 hónap), a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára és a kocsiszekrény szilárdsági okból (váztörésből) adódó javítására legalább 96 hónap garanciát kell vállalniuk, az energiatárolókra pedig minimum 60 hónap cseregaranciát (amennyiben az akkumulátor eredeti kapacitásának 65 %-a alá esik) kell biztosítaniuk. Az ajánlatok elbírálásakor a fő kritérium az ajánlati ár, emellett a teljesítési határidő, a járműgarancia, a hatótávolság és az utaskapacitás is kiemelt tényezők lesznek a kiértékelés során.

Az autóbuszok szállításának végső határideje a szerződéskötéstől számított maximum 240 naptári nap. A majdani nyertes ajánlattevőnek az első prototípus és a teljes flotta kiszolgálására alkalmas töltőrendszer leszállítását, illetve üzembe helyezését legalább 30 nappal az ajánlatában vállalt szállítási határidő előtt kell teljesítenie. Az ajánlati kötöttség 1 hónap, vagyis a közbeszerzési felhívás a felbontástól számított 1 hónapig kötelezi a nyertes ajánlattevőt ajánlata fenntartására. A pályázatok benyújtási határideje 2021. augusztus 2-a. A debreceni önkormányzat korábbi közlése szerint – amennyiben a közbeszerzés eredményesen zárul –  az autóbuszokat várhatóan leghamarabb a jövő év elején vehetné birtokba a helyi utazóközönség.

A címlapkép illusztráció.

Címkék