Magazin

Az Omnibus Hungária Kft. nyerte a BKV gázbusz-tenderét

A fővárosi közlekedési társaság még október elején írt ki közbeszerzést 20 darab új, CNG-üzemű, szóló, valamint szintén 20 darab új, CNG-hajtású, csuklós, teljes hosszban alacsonypadlós, M3/I osztályú, azaz városi kivitelű autóbusz beszerzésére. A két szakaszra osztott tender – mindkét eljárási részt tekintve – az alapmennyiségen felül opciós keretet is tartalmaz, a szóló kocsik esetében további 40-et, a csuklósok esetében pedig 20-at. A pályázat győzteseként most kihirdetett Omnibus Hungária a Daimler Buses török összeszerelésű Mercedes-Benz Conecto NGT típusát ajánlotta meg szóló és csuklós változatban.

A szóló kivitelű CNG-buszok beszerzését célzó felhívásra négy pályázó jelentkezett, közülük az EvoBus GmbH magyarországi vezérképviselete, az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. lett a befutó. Rajtuk kívül ebben a szakaszban az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., az Iveco autóbuszokat idehaza forgalmazó Danube Truck Magyarország Kft., valamint az utóbbi idők magyar tenderein kitartóan (és egyelőre sikertelenül) próbálkozó török Otokar Otomotiv tett ajánlatot, ezeket azonban mind érvénytelennek ítélte a bíráló bizottság. Az Omnibus Hungária nettó 5 483 900 euró értékű, azaz átszámítva 2 milliárd forintos ajánlattal nyerte a pályázat ezen részét, vagyis az alapmennyiséget jelentő 20 darab (opcióban pedig további 40) szóló Conecto NGT szállítási jogát. A buszok darabonkénti egységára – amely az opciós tételeket is tartalmazza – közel nettó 100 millió forint.

A dízelmotoros változat után jöhet a Conecto CNG-hajtású kivitele is Budapestre

A tender másik, 20+20 darab CNG-üzemű csuklós autóbuszra vonatkozó részén is az Omnibus Hungária diadalmaskodott, bár ez utóbbi megmérettetésen csak két kihívót kellett maga mögé utasítania, a Danube Truck Magyarország Kft. ugyanis a pályázat ezen részén nem adott be ajánlatot. A másik két ajánlattevő, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. és az Otokar Otomotiv ezúttal is érvénytelennek minősített ajánlattal búcsúzott a versenytől. A csillagos márka hazai képviselete ebben a kategóriában is az alacsonyabb árfekvésű Conecto típussal indult. A csuklós gázbuszok esetében az Omnibus Hungária nettó 7 066 100 eurós, azaz megközelítőleg nettó 2,6 milliárd forint értékű ajánlatot tett – a megajánlott ár nem tartalmazza az opciós mennyiséget, az autóbuszok darabonkénti egységára körülbelül 125 millió forint.

Az Omnibus Hungária a megrendeléseket mindkét esetben alvállalkozók bevonásával teljesítené. Ezek személye nem okoz különösebb meglepetést: a magától értetődő EvoBus GmbH és a Pappas Auto Magyarország Kft. mellett a debreceni székhelyű Inter Traction Electrics Kft. (ITE) is szerepel a bevonandó partnercégek listáján. Az autóbuszok szállításának végső határideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 225 naptári nap. Szerződéskötésre leghamarabb március 27-én, a szerződéskötési moratórium lejártát követően kerülhet sor, az eljárásokban részt vevő cégek az addig tartó időszakban még jogorvoslattal élhetnek. Ha sikerül rövid időn belül nyélbe ütni az üzletet, az első 20 szóló és 20 csuklós CNG-hajtású Conecto még az idén megérkezhet Budapestre.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Truck AG

Címkék