Magazin

Egyelőre várni kell az újabb villanybuszokra Pécsen

A Pécs helyi közösségi közlekedéséért felelős Tüke Busz Zrt. idén tavasszal 8 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzésére és a hozzájuk szükséges töltési infrastruktúra telepítésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében 1,67 milliárd forintos elszámolható összköltséggel, ebből 1,17 milliárd forint értékű támogatási kérelemmel. A járművekre vonatkozó feltételes közbeszerzést a város még a támogatási igényének elbírálása előtt, tavaly decemberben megindította, így annak eredményessége attól függött, hogy a finanszírozást biztosító pályázat zöld utat kap-e az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Ez végül teljesült ugyan, ám pillanatnyilag mégis úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem jut további villanybuszokhoz a baranyai megyeszékhely.

Annak ellenére tehát, hogy Pécs megkapta az igényelt, 1,17 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást a járművek megvásárlásához, a beszerzés akadályba ütközött, az önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. ugyanis az ajánlatok végső beadási határidejének többszöri meghosszabbítása után végül november 18-án visszavonta az erre vonatkozó tendert.

Minderről még október közepén határozott Pécs önkormányzatának költségvetési és gazdasági bizottsága, mivel a hivatalos indoklás szerint az eljárás dokumentációiban megfogalmazott, vélhetően részben a város korábbi villanybusz-tenderéből átemelt paraméterek a technológiafejlődés miatt időközben elavulttá váltak, és az eljárás során nem releváns feltételeket fogalmaztak meg. Emellett a bírálati szempontok és a műszaki leírás oly mértékben megváltozott, illetve olyan új elvárások fogalmazódtak meg az ajánlatkérő részéről, amelyek nem voltak kielégíthetők a pályázati kiírás egyszerű módosításával. Emiatt végül egy javított, immár az aktuális követelményeknek és technológiai elvárásoknak megfelelő tenderdokumentáció alapján teljesen új közbeszerzést kell kiírni.

A közeljövőben meghirdetésre kerülő eljárás fedezetéül az Európai Beruházási Bankkal megkötött kölcsönszerződés alapján lehívott 505 millió forintos hitelkeret fog szolgálni. A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium a korábban már megkötött támogatási szerződés értelmében 70%-os intenzitással, 1 170 054 783 forinttal támogatja majd.

A nyolc darab villanybusz tervezett forgalomba állításával három darab Euro 2-es minősítésű csuklós autóbusz, négy darab Euro 3-as besorolású midibusz, valamint 2 darab Euro 4-es normát teljesítő szóló autóbusz kiváltása történhet meg Pécsen.

A címlapkép illusztráció, forrás: BYD Europe

Címkék