Magazin

Harmadjára is kiírták a pécsi villanybusz-tendert

A pécsi Tüke Busz Zrt. ismételten közbeszerzési eljárást indított 8 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzésére. Az önkormányzati tulajdonú társaság eddig kétszer, 2020 decemberében, majd 2021 őszén hirdetett pályázatott a környezetbarát flotta megvásárlására, de végül a közlekedési cég mindkétszer visszavonta az ajánlatkérését, először arra hivatkozva, hogy jelentősen megváltoztak a műszaki feltételek és az elvárások, legutóbb pedig azért, mert a szűkre szabott szállítási határidő miatt egyetlen autóbuszgyártó sem jelentkezett a megismételt pályázatra.

Az aktuális tender az  előzőhöz közel hasonló feltételekkel lett meghirdetve azzal a különbséggel, hogy az ajánlatkérő ezúttal 250 napban határozta meg a szerződés tárgyát képező járművek és infrastruktúra szállítási határidejét, ez korábban egyébként 180 nap volt.

A mostani kiírás szerint is a megajánlott busztípus hossza legfeljebb 13 000 mm lehet, és továbbra is alapfeltétel a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) konstrukció, valamint a 2-2-2 ajtóképlet. A buszok minimálisan elvárt befogadóképessége 8 álló fő/m2 mennyiség alapul vételével minimum 72 fő, illetve legalább 80 fő az autóbusz megengedett össztömegének és saját tömegének különbségéből származtatva. A járműveken legalább 25 fix rögzítésű ülőhelyet kell biztosítani az utazóközönségnek.  A hatótáv tekintetében sem történt változás, a buszoknak képesnek kell lenniük legalább 250 kilométer megtételére még azelőtt, hogy az akkumulátoraik töltöttsége 20% alá csökkenne.

A pályázatok elbírálása során most sem a megajánlott vételár az egyetlen odaítélési kritérium: a bíráló bizottság figyelembe veszi a teljes járműgaranciát és akkumulátor-élettartam garanciát, az álló- és ülőhelyek számát, valamint a buszok energiafogyasztását az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján. Az értékelés során továbbra is többletpontot ér az aktív ütközés- és gyalogosvédelem, a vészfékasszisztens, az elektronikus billegés- és bólintáscsillapítás, valamint az előtemperálás funkció megléte is. Emellett pluszpont jár a városi autóbuszokra egyébként nem kötelező érvényű ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi, illetve ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi előírások teljesítéséért is.

A pályázatokat 2022. február 28-ig lehet beadni. Az eljárás fedezetéül az Európai Beruházási Bankkal megkötött kölcsönszerződés alapján lehívott 505 millió forintos hitelkeret szolgál. A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium a korábban már megkötött támogatási szerződés értelmében 70%-os intenzitással, 1 170 054 783 forinttal támogatja majd a Zöld Busz Program részeként.

A címlapkép illusztráció.

Címkék