Magazin

Kecskemétre érkezett a Mercedes-Benz elektromos tesztbusza

Mától egészen május 20-ig a kecskemétieknek is lehetősége nyílik kipróbálni a Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojektjének keretében egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbuszt – jelentette be Steiner Attila. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező projekt keretében több vidéki nagyvárosban zajlott, illetve Esztergomban jelenleg is zajlik elektromos buszok tesztelése. A villanybusszal négy héten keresztül, szerdai napok kivételével minden nap találkozhatnak a helyi utazók Kecskemét helyi menetrend szerinti járatain. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy hamarosan lezárul a Zöld Busz Program első pályázati felhívása, melynek keretében a 25 ezernél több lakossal rendelkező önkormányzatoknak, illetve ezek helyi személyszállítási közszolgáltatói igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást elektromos autóbuszok, valamint önjáró trolibuszok beszerzéséhez. A Zöld Busz Projektiroda a járművek vásárlásához 80%-os támogatást nyújt, az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez pedig 60%-os intenzitással biztosít forrásokat.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta:

Mindannyiunk közös felelőssége és feladata tenni azért, hogy megőrizzük élhető városunkat. Az utóbbi időszakban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre, a klímatudatosságra, a város levegőminőségének javítására. Célunk eléréséhez elsősorban vissza kell szorítanunk a szén-dioxid-kibocsátást, amiért sokat tehetünk, ha a közösségi közlekedésbe bevonjuk a kibocsátásmentes járműveket.

A polgármester a kecskemétieket arra biztatta, hogy éljenek a lehetősséggel, próbálják ki az elektromos buszt és véleményüket, tapasztalataikat osszák meg másokkal is. Háláját fejezte ki a kormánynak és a minisztériumnak, hogy Kecskemét részt vehet a Zöld Busz Mintaprojektben.

Dr. Zombor Gábor országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv új fejezetet nyit a hazai környezetvédelemben. A kormányzati célok megvalósításához azonban arra van szükség, hogy mi mindannyian felelősséggel óvjuk szűkebb és tágabb környezetünket egyaránt – tette hozzá. Kecskeméten az utóbbi tíz évben jelentős lépéseket tettünk közösen, teret kapott a szemléletformálás, ezért erősödött az itt élők környezettudatossága is. 2014-ben a város életében új korszak kezdődött a 25 darab hibridhajtású autóbusz beszerzésével és forgalomba állításával. Most az elektromos autóbuszok fokozatos bevezetése lehet egy új cél – fogalmazott a képviselő.

A kormány jelen állás szerint az elkövetkezendő tíz évben összesen 35,9 milliárd forintot szán nulla helyi károsanyag-kibocsátású járművek vásárlásának támogatására. (Ez a lokálisan emissziómentes típusok vételárának ismeretében meglehetősen kevés, hiszen ha csak a járműbeszerzéseket nézzük és eltekintünk az infrastrukturális beruházások költségeitől, akkor ez az összeg az igénybe vehető támogatás mértékétől függően mindössze nagyságrendileg 250-350 zéró emissziós autóbusz beszerzésére elegendő egy teljes évtized alatt. – a szerk.)

Fotók: Banczik Róbert

Címkék