Magazin

Október 20-a óta négy eCitarót tesztel menetrend szerinti forgalomban a Volánbusz

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, valamint a Vadászati és Természeti Világkiállításon már bizonyítottak – október közepe óta pedig már „élesben”, menetrend szerinti közlekedésben is kipróbálja a Volánbusz a Zöld Busz Program támogatásával beszerzett Mercedes-Benz eCitaro autóbuszokat – olvasható a társaság közleményében. Egyelőre négy darab elektromos hajtású járművet tesztelnek, a teljes, 40 darabos flotta 2022 első negyedévében áll forgalomba a budapesti agglomerációba.

Négy elektromos autóbusz  október 20-a óta közlekedik próbaüzemben munkanapokon a fővárosi agglomeráció 22-es, 40-es, 140-es, 172-es, 188-as és 240-es autóbuszvonalán azért, hogy menetrend szerinti forgalomban is kipróbálják őket, és megfelelően felkészüljenek arra az időszakra, amikor a 40 darabos flotta forgalomba áll Budapest vonzáskörzetében.

A Zöld Busz Program keretében beszerzett  40 Mercedes-Benz eCitarót – melyek fontosabb technikai jellemzőit ebben az írásunkban ismertettük – egyes kiemelt rendezvényekkel kapcsolatos személyszállítási feladatok során már bevetette a Volánbusz. A járművek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson debütáltak, összesen közel 20 ezer kilométert tettek meg, és 100 ezer látogató utaztatásában vettek részt a rendezvény ideje alatt. Később menetrend szerinti járatokat közlekedtettek az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításra, a budapesti Hungexpo Kongresszusi és Kiállítási Központhoz. Az esemény kiszolgálása napi szinten mintegy 2200 kilométer-teljesítményt jelentett, az üzemeltetési tapasztalatok pozitívak voltak. Az elméleti hatótáv ideális esetben, forgalomtól és egyéb tényezőktől függően 200-240 kilométer, ami a gyakorlatban is kivitelezhető. A 243 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomag feltöltése 150 kW elektromos teljesítmény mellett kb. 1,5-3 órát vesz igénybe, ami elegendő a reggeli újrakezdéshez. A járművezetőknek nagy könnyebbség, hogy az autóbusz a reggeli szolgálatkezdésre – automatikus időzítéssel előkondicionálható – időjárástól függően felfűtött vagy lehűtött, szolgálatkész állapotba hozható. Az elmúlt bő másfél év pandémiás kihívásaira reagálva a szellőzőberendezésekbe aktívszűrős antivírus-filtereket építettek, az oldalfalon lévő légbefúvókat pedig pollenszűrővel is ellátták.

2021. november 29-től december 5-ig a teljes flotta ismét egy kiemelt rendezvényen, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón teljesít szolgálatot.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék