Magazin

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban

Győrben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen, Szolnokon, Szegeden és Egerben közlekedik majd az a 60 darab új, tisztán elektromos hajtású autóbusz, amelyeket a nevezett városok összesen 8,6 milliárd forint támogatással szerezhetnek be 2022 folyamán. Erről írt alá megállapodást kedden a Volánbusz Közlekedési Zrt. és a Mobiliti Volánbusz Kft. alkotta konzorcium a Zöld Busz Programot koordináló HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatóra portálunk is meghívást kapott.

A Zöld Busz Program részeként a Volánbusz 40 elektromos buszt már idén beszerzett, amelyek eddig kiemelt jelentőségű nemzetközi rendezvényeket szolgáltak ki Budapesten. Ez jelenleg sincs másként, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, illetve Vadászati és Természeti Világkiállítás után ezekben a napokban az ugyancsak a Hungexpo területén zajló Planet Budapest 2021 fenntarthatósági kiállításra szállítják az utasokat. Jövő tavasztól viszont már a főváros környéki agglomerációs forgalomban vesznek majd részt Budakeszi és Törökbálint térségében.

Az ügynökség és a Volánbusz által most aláírt támogatási szerződés értelmében a már leszállított buszokon kívül a következő hónapokban Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba 2022 során. Az összesen 60 darab elektromos busz a hozzájuk kapcsolódó töltőkkel együtt összesen 11,5 milliárd forintba kerül, amihez a Zöld Busz Program mintegy 8,6 milliárd forint értékű támogatást biztosít a Volánbusz konzorciumának.

A sajtótájékoztató résztvevői a megállapodás aláírása után

A megállapodás aláírását sajtótájékoztató előzte meg, amelynek első felszólalója Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár volt. Elmondása szerint a klímaváltozás ma már nem távoli problémakör, mivel hatásai napi szinten is érezhetők. A kormányzat célja ezért az, hogy 2030-ra a Magyarországon megtermelt villamos energia 90%-a CO2-kibocsátástól mentes forrásból (megújuló-, illetve atomenergia) származzon. Idehaza a teljes közlekedési szektor jelenleg a CO2-kibocsátás egyötödéért felelős, amelynek legnagyobb része a közúti forgalomból származik. A negatív éghajlati folyamatok megfékezésében és a kitűzött klímasemlegességi célok elérésben így jelentős szerep jut a közösségi közlekedésnek, ezen belül is a lokálisan emissziómentes autóbuszoknak, egyelőre főként városi területen. A kormányzat ezért 2025-ig mintegy 1100 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz beszerzését kívánja támogatni, a távlati cél pedig, hogy 2050-re hazánk nettó klímasemleges országgá váljon. A Zöld Busz Program első pályázatán 123 elektromos hajtású autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése valósul meg, ebbe beleszámít a Volánbuszhoz kerülő összesen 100 jármű is.

„A munkával jól haladunk, hiszen pár hónapja már 40 darab elektromos Mercedes-Benz eCitarót adtunk át a Volánbusznak, ezek jövőre a dél-budai agglomeráció járműparkjába kerülnek” – tette hozzá az államtitkár, aki személyes támogatásáról biztosította a HUMDA Zrt.-t. Steiner Attila kiemelte: a programnak köszönhetően a dízelüzemű típusok által kibocsátott mennyiséghez képest évente legalább 8000 tonnával kevesebb CO2 jut a levegőbe, ami 115-120 ezer kifejlett lombos fa éves CO2-megkötésének felel meg. A közszolgáltatónak pedig 400 millió forinttal kevesebbe kerül majd az üzemanyag.

Steiner Attila államtitkár szerint az elkövetkezendő pár évben mintegy 1100 új villanybusz kerülhet a hazai utakra

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója beszéde elején az intézmény megalapításának körülményeit idézte fel, hozzátéve, hogy idén nyáron a Zöld Busz Program átvételével megérkezett a zöld mobilitás is a tevékenységeik közé. Elmondta, hogy a Volánbusszal aláírt megállapodás részeként a fővárosi agglomeráción túl hat megyeszékhelyre jutnak el az elektromos autóbuszok, de a HUMDA itt nem áll  meg: a további szolgáltatókkal megkötött támogatási szerződések értelmében további 27 jármű járul majd hozzá a hazai zöld fordulathoz. Miskolcon 10, Pécsett 8, Veszprémben 5 darab akkumulátoros villanybusz és a hozzájuk tartozó töltőinfrastruktúra, Szegeden pedig 4 önjáró trolibusz beszerzésére nyílik lehetőség 2022-ben. Ez így összesen 127 zöld járművet jelent a magyarországi tömegközlekedésben a HUMDA Zöld Busz Programnak köszönhetően. A teljes projekt értéke 24,59 milliárd forint, melyből a pályázó tömegközlekedési szolgáltatók 18,37 milliárd forint támogatást kapnak. „Ügynökségünk életében egyébként is egyre nagyobb hangsúlyt kap a multimobilitás hosszú távon. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság kiemelten fontos a cég számára, ezért került bele a nevébe is a zöld mobilitás fejlesztése” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Illusztris vendégek sora a Hungexpo bejáratánál – bal szélen az esemény házigazdája, Szujó Zoltán

A Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Pafféri Zoltán felszólalása elején arról beszélt, mit tehet az egyén a klímavédelmi célok elérése érdekében. A válasz egyszerű: letenni a slusszkulcsot és felszállni a buszra. „A közösségi közlekedés, így az autóbuszos közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő útján. A Volánbusznál szolgáltatásainkat és járműparkunkat folyamatosan fejlesztjük a kényelmes és környezetkímélő személyszállítás biztosítása érdekében, azonban a környezetterhelés radikális csökkentésének irányába a már jelenleg is üzemelő 40, valamint a jövőre érkező további 60 darab elektromos autóbuszunk üzembe állításával indulunk el” – fejtette ki az elnök-vezérigazgató, aki a járművekkel eddig szerzett tapasztalatokról is beszámolt. „A jövőt egyértelműen a zöld hajtásláncok jelentik, igaz, még számos fejlesztésre van szükség. A technológiai korlátokat figyelembe véve azonban már most is hatékonyan alkalmazhatóak az elektromos buszok, elsősorban a helyi közösségi közlekedésben. Jelenleg átlagosan napi 160-170 kilométer az elektromos járműveink hatótávolsága, így olyan helyeken állnak forgalomba, ahol a menetrend ezt lehetővé teszi.” Hozzátette: a Zöld Busz Program számottevő segítséget jelent a ma még magas adaptációs költségek fedezésében is, mivel a töltőinfrastruktúra kiépítése is 60%-os kormányzati támogatással valósul meg. A Volánbusz csaknem 6300 autóbuszával és több, mint 18 ezer munkavállalójával a hazai közúti közösségi közlekedés meghatározó szereplője, és országonkénti összehasonlításban a legnagyobb járműparkkal rendelkező európai autóbuszos szolgáltató. A cég munkanapokon a reggeli csúcsidőben több, mint négyezer helyközi busszal közel félmillió utast szállít, éves szinten pedig csaknem 670 millióan utaznak a társaság járataival összesen 455 millió kilométeren.

A Volánbusz frissen beszerzett Mercedes-Benz eCitaro villanybuszai ezekben a napokban a Planet Budapest 2021 kiállításra szállítják a látogatókat

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Orgovány Ferenc, az idén februárban megalapított Mobiliti Volánbusz Kft. ügyvezetője elmondta: az MVM Mobiliti azzal a céllal jött létre, hogy meghonosítsa hazánkban az alternatív közlekedést, ehhez kapcsolódóan pedig fejlessze a CNG- és e-töltő infrastruktúrát, segítve ezzel a hazai, illetve az európai uniós klíma- és környezetvédelmi célok elérését, valamint egy zöldebb jövő megteremtését gyermekeink és saját magunk számára. Hangsúlyozta: az elmúlt 10 évben a cég aktívan részt vett az ország közlekedésének zöldítésében, és elkötelezett amellett, hogy minél többen választhassák a környezetkímélőbb megoldásokat nem csak az egyéni, hanem a közösségi közlekedésben is. „A Mobiliti Volánbusz Kft. feladata, hogy lehetővé tegye a járműflotta környezetbarát fejlesztését a Volánbusz számára, CNG- és e-töltőállomások létrehozásával és üzemeltetésével” – tette hozzá. A Mobiliti Volánbusz Kft. 7 helyszínen közel 100 töltőberendezést telepít, illetve üzemeltet, biztosítja a háttérszolgáltatást és a karbantartást, ezzel is támogatva a zöld közösségi közlekedést. Az elektromos töltőinfrastruktúra fejlesztése mellett vizsgálják más alternatív hajtóanyagok, így például a biogáz, középtávon pedig a hidrogén felhasználásának, illetve utántöltésének lehetőségeit is.

A HUMDA Zrt. standja, középpontjában a Zöld Busz Programmal

A beszédek és a megállapodás ünnepélyes aláírása után a résztvevők a sajtó jelen lévő képviselőivel közösen kilátogattak a Hungexpo területén megrendezett, a közönséget a mai naptól váró Planet Budapest 2021 kiállításra, ahol megtekintették a HUMDA Zrt. és a MÁV-Volán-csoport standjait. Az utazáshoz használt különjárati jármű természetesen az augusztus végén átadott Mercedes-Benz eCitaro villanybuszok egyike (konkrétan az STZ-872 rendszámú példány) volt. A HUMDA motorsportos profiljához igazodva a látogatás idejére Michelisz Norbert túraautó-világkupa győztes, Talmácsi Gábor világbajnok gyorsaságimotor-versenyző és Sebestyén Péter, a Supersport-világbajnokság magyar indulója is csatlakozott a résztvevőkhöz.

A MÁV-Volán-csoport standjának fő attrakciója a látványos terepasztal – érdemes megfigyelni az apró részleteket is

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A HUMDA Zrt. interaktív standján a Zöld Busz Programmal kapcsolatos tájékoztatók mellett egy, a projektet ismertető járműinstalláció, valamint egy hulladékból összeállított szarvasszobor várja az érdeklődőket, a MÁV-Volán-csoport pedig többek között látványos terepasztallal készült a kiállításra. Utóbbi érdekessége, hogy a hálózati áramról lekapcsolódva az egyik makettszerelvény „igazán zöld” energiával, a terepasztal mellett elhelyezett kerékpárral generált árammal is működtethető. A kiállítás december 5-ig, azaz vasárnapig látogatható.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék